Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podaci Batuta: Svaki sedmi osnovac puši, a od karcinoma pluća oboleva godišnje preko 6000 ljudi

Srbija druga zemlja u Evropi po broju umrlih od raka pluća.

 covek pali cigaru Izvor: Shutterstock

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da svaki sedmi osnovac puši, što je slučaj i sa 37 odsto odraslih stanovnika Srbije.

To je rekla pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Snežana Bojanić. Ona je na TV K1 rekla da je Srbija druga zemlja u Evropi po broju umrlih od raka pluća, a da je svaki sedmi osnovac pušač i prvu cigaretu zapali već u šestom ili sedmom razredu.

Možda će vas zanimati i:

Kada su u pitanju studenti, broj je još veći, pa čak polovinu studentske populacije čine pušači.

Svake godine u Srbiji od karcinoma pluća oboli 6.500 ljudi, a umre njih 4.600.

Najveći problem su pacijenti koji se kasno jave lekaru, istakla je Bojanić, dodajući da se jave kada je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu, a tada hirurgija ne pomaže i jedino je moguće dati citostatike koji pomažu "samo da se dočeka kraj".

Prema njenim rečima, ako se bolest otkrije u prvom ili drugom stadijumu, hirurgija je visokoefikasna. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je pokrenuo pilot projekat skriniga, a sve aktivnosti koordinira Institut za plućne bolesti Vojvodine.

"Rak pluća se javlja u najvećoj meri nakon pedesete godine života", naglasila je Bojanić, objasnivši da su cigarete ključni faktor rizika za nastanak bolesti, a u poslednjih deset godina svega devet odsto obolelih od raka pluća su bili nepušači.

Međutim, kako tvrdi, u okviru skrininga kroz koji je do sada prošlo 1.200 ljudi, utvrđeno je da se svega četiri odsto pušača brine da će oboleti od kancera i da je pušenje u Srbiji toliko široko rasporostranjeno i društveno prihvatljivo.

Podaci Instituta za plućne bolesti Vojvodine pokazuju da je u prethodnih deset godina broj obolelih od kancera pluća veći za 12 odsto, a da je tokom prethodne decenije bilo čak 55 odsto više žena među obolelima, ukazala je Bojanić.

"Ova bolest nažalost nema nikakve simptome u ranoj fazi, brzo se razvija i brzo daje metastaze", upozorila je ona.

Dodajući da skener pluća otkriva bolest, jer rendgen ne može da locira promene i senke koje su manje od jednog centimetra, Bojanić je precizirala da rendgen može da pokaže senku otprilike dve godine od nastanka bolesti, kada je već kasno.

Sve opšte bolnice opremljene su skenerima tako da je pregled dostupan, kazala je Bojanić i apelovala da treba raditi skrinig jedanput godišnje, naglašavajući da niskodozni skener ima deset puta manju dozu zračenja i da je potpuno bezbedan.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka