Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA PLUTAJUĆA MISTERIJA: Odakle je doplovila legenda o Letećem Holanđaninu, čiji sablasni brod večno plovi morima

Zašto gordi Leteći Holanđanin do danas svojim sablasnim brodom plovi morima?

 leteci-holandjanin_1805427412 Izvor: Shutterstock

Od opere Riharda Vagnera, o čoveku koji traži ljubav, preko Dejvi Džonsa sa kracima hobotnice preko lica u Piratima sa Kriba, do zelenog duha u animiranom filmu Sunđer Bob, Leteći Holanđanin je poslužio kao inspiracija za brojna umetnička ostvarenja. A odakle je doplovila ta legenda?

Možda će vas zanimati i:

Sve je počelo zbog oluje

Poznat po svojim snažnim olujama i talasima koji udaraju u stene, Rt dobre nade u Južnoj Africi nekada je imao daleko opasniji naziv: Rt oluja. Ovo stenovito poluostrvo, bilo je poslednje počivalište za mnoge brodove koji su imali nesreću da tokom oluje naiđu na ovu temperamentnu obalu.

Evropski trgovački brodovi morali su da prođu pored ovog, tada, negostoljubivog rta kako bi došli do Azije. Bartolomeo Dijaz ga je oplovio prvi. Zatim ga je prošao Vasko de Gama, koji je prvi iz Evrope morskim putem stigao u Indiju, a kako se priča - on mu je i dao ime Rt oluja, a odavde je doplovila i jedna od najvećih pomorskih misterija - legenda o Letećem Holanđaninu.

Do sudnjeg dana

Priča o Letećem Holanđaninu počinje 1641. godine. Pomorac i trgovac Henrik van der Deken i njegova posada vraćali su se u Holandiju sa Dalekog istoka kada su, kao i svi trgovački brodovi, morali da rizikuju prolazeći pored Rta dobre nade.

Legenda kaže da je, dok su van der Deken i njegova posada pokušali da obiđu Rt, počela snažna oluja. Posada je molila svog kapetana da ne uplovi u oluju, ali on je bio odlučan da se suoči sa vodom i vetrovima. Van der Deken se zarekao da će oploviti rt, makar to trajalo do sudnjeg dana.

Jedna od mnogih legendi kaže da se tada pojavio anđeo, ali da je gordi Deken u njega pucao. Duga legenda pak kaže, da je njegovu zakletvu čuo đavo i odlučio sa njime da se nagodi, ali je i njega odbio, te je osuđen da svaki put kada priđe Rtu, otpočne oluja. Treća, i možda najpoznatija legenda kaže da je posada odlučila da se pobuni, ali je Deken pucao u vođu pobune i bacio ga u more. Onog trenutka kada je telo nesrećnog moreplovca dotaklo dno sudbina broda je bila zapečaćena.

Loš predznak

Brod Henrika van der Dekena - Letećeg Holanđanina, osuđen je da večno plovi morem, a svaki put kada priđe obali, zadesi ga oluja. Legenda kaže da se i dalje pojavljuje kao sablasni brod, pa iznenada nestane, priča se da pokušava da stupi u kontakt sa drugim brodovima - što se naravno tumači kao predznak da dolazi neka nesreća.

Priča o Letećem Holanđaninu živi - jer je dobro hranjena. Britanski ratni brod nazvan "Baknate" je, prema navodima 11. jula 1881. godine navodno naleteo na Letećeg Holanđanina, dok je plovio po južnom Atlantiku. Mornari britanskog broda kasnije su prestravljeni svedočili da su na jarbolima drugog jedrenjaka, svojim očima videli ljudske kosture, kako posluju po brodu i sakupljaju jedra. Član britanske posade bio je, tada princ, Džordž V. On je tog dana zapisao u svoj dnevnik da je u zoru oko 4 sata ugledao sablasno plovilo obasjano crvenkastom svetlošću i da je još 13 mornara videlo isto što i on, ali da kada su stigli do tog mesta, broda nije bilo. Takođe, naveo je da je momak koji je prvi ugledao prokleti brod, tog dana oko 10:45 pao sa najvišeg jarbola i – razbio se na atome.

Bilo je nravno još svedoka koji su prijavili da su videli obrise zloslutog broda.

Nikada ništa nije dokazano, ali Leteći Holanđanin nastavlja da "plovi" maštom i živi kroz filmove i bajke.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka