Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su najpoznatije i najopasnije terorističke organizacije Bliskog istoka i Afrike

Samo spominjanje njihovih imena kod većine ljudi izaziva negativne emocije i strah. Ko su oni?

 teroristi-0572656431 Izvor: Dmitrii Kondratev / Alamy / Alamy / Profimedia

ISIS

Ideološki cilj ove organizacije utkan je u njihovo ime ISIS, što je skraćenica za "Islamska država u Iraku i Velikoj Siriji".

Reč je, dakle, o težnji za osnivanjem velike "Božje države" koja bi obuhvatila Siriju, delove Iraka, Libana i velike delove Palestine i Jordana.

Za ISIS se veruje da je još radikalniji od Al Kaide. Pretpostavlja se da se finansiraju privatnim donacijama iz Katara i Saudijske Arabije; dok su drugi izvori finansiranja ISIS-a naftna polja na severu Sirije.

Stručnjaci procenjuju da teroristička organizacija u svojim redovima ima oko 10.000 boraca, a takođe joj se pridružuje veliki broj stranih boraca za islam, ali i onih koji su prešli na islamsku veru. Posebno profitira od sukoba između sunitske manjine i šiitske većine u Iraku.

Možda će vas zanimati i:

Boko Haram

U prevodu, ime ove islamističke terorističke organizacije, otprilike znači: "Zapadno obrazovanje je greh".

Boko Haram deluje pretežno na muslimanskom severu Nigerije i zalaže se za uvođenje šerijatskog zakona u celoj zemlji.

Ova organizacija najveću pažnju izaziva javnim otmicama, posebno devojčica.

Veliko siromaštvo i nezaposlenost u severnoj Nigeriji olakšavaju Boko Haramu da lako regrutuje nove borce, a nigerijske bezbednosne jedinice nisu dorasle naoružanim teroristima.

Od 2003. godine su u napadima Boko Harama na bezbednosne snage, institucije, crkve i škole poginule hiljade ljudi. 

Al Šabab

Islamističke milicije Al Šabab, što u prevodu znači "Omladina", osnovane su između 2004. i 2006. u Somaliji. U to vreme je zemlju već 15 godina potresao građanski rat.

Organizacija se bori za osnivanje "Božje države" na rtu Afrike, njihova radikalna islamistička ideologija ne poznaje granice.

Napade vrši u celoj istočnoj Africi - kao što je bio slučaj u glavnom gradu Kenije, Nairobiju kada je u napadu na jedan trgovački centar u septembru 2013. ubijeno više od 60 ljudi.

Al Šabab kontroliše veliki deo središnje i južne Somalije. Vođe ove grupe kažu da u obuci boraca sarađuju s Al Kaidom, a povezani su i sa Boko Haramom.

Al Kaida

Al Kaida važi za matičnu organizaciju globalnog džihada, što kaže i njeno ime koje znači "baza" ili "temelj".

Pripadnici ove grupe preuzeli su odgovornost za napad koji se desio 11. septembra 2001. na Svetski trgovinski centar u Sjedinjenim Državama, što je do danas ostao jedna od najpoznatijih terorističkih napada.

Cilj Al Kaide je osnivanje "Božje države" koja bi obuhvatila sve islamske zemlje i područja.

Nakon smrti Osame bin Ladena, Al Kaida vodi Egipćanin Ajman al Zavahiri. Danas je Al Kaida mreža uglavnom autonomnih ćelija koje deluju u različitim zemljama, između ostalog i u zemljama Magreba, pre svega u Alžiru, ali i na severu Malija i u Jemenu.

U Iraku se ISIS odvojio od Al Kaide.

Front Al Nusra

Front Al Nusra važi za zvaničnu podgrupu Al Kaide, ime organizacije znači "Front podrške sirijskom narodu".

Pripadnici organizacije važe za jednu od najvažnijih pobunjeničkih grupa u Siriji. U njihove ciljeve spada osnivanje islamiske države u Siriji, a onda i na čitavom prostoru istočnog Sredozemlja.

Prema procenama Front Al Nusra broji između 5.000 i 7.000 članova i aktivan je pre svega na severu Sirije, pišeDeutsche Welle.

 Borci Fronta al Nusra; snimljeno u avgustu 2019. godine.
Borci Fronta al Nusra; snimljeno u avgustu 2019. godine.
Izvor: Xinhua/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Ansar al Šarija

"Pristalice islamističkog prava" - tako glasi prevod imena organizacije aktivne u Libiji i Tunisu.

Manjih grupa Ansar al Šarije ima u gotovo svim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, a njihov cilj je uvođenje islamskog prava.

Sedište libijske Ansar al Šarije je lučki grad Bengazi i smatra se odgovornom za napad na konzulat SAD-a u Bengaziju 11. septembra 2012. u kojm je poginulo četvoro ljudi. Pretpostavlja se da je Ansar al Šarija povezana s Al Kaidom iako organizacija opovrgava te navode.

Hezbolah

Libanski Hezbolah osnovan je 1982. Ta šiitska organizacija je uživala podršku Irana i Sirije.

Jedinice Hezbolaha se navodno u Siriji bore na strani Asadovih snaga.

Hamas

"Islamistički pokret otpora" osnovan je 1987. godine i palestinski je ogranak Muslimanske braće.

Pored Fataha palestinskog predsednika Abasa, Hamas je druga najvažnija politička snaga na palestinskim područjima. Za razliku od Fataha, Hamas nije nikada priznao Izrael.

Hamasov cilj je uništenje izraelske države, a da bi ga ostvarila ne preže od nasilja i terorističkih metoda. 1990-ih godina obasuo je Izrael samoubilačkim napadima. Od 2007. Hamas vlada u Pojasu Gaze, dok Fatah kontroliše Zapadnu obalu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka