Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARK DISTRIKT BELGRADE WATERFRONT-a: Život u metropoli može da bude relaksiran

Belgrade Waterfront može da ponudi kvalitetno, funkcionalno stanovanje, gde se na širem planu zadovoljavaju sve potrebe savremene porodice

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Arhitektura i urbanizam su kao kompleksne discipline skoro uvek zavisne od drugih, pretežno ekonomskih ili demografskih okolnosti. Međutim, praktična i humana rešenja složenih pitanja stanovanja nisu retkost.

Tradicionalno, kuće i koncepti jednoporodičnog stanovanja su poželjniji, ali se usled opterećenja tradicijom lako prenebegavaju prednosti savremenih urbanih ili mikro-urbanih celina. Pomenute prednosti funkcionalnog stanovanja naročito su primetne u velikim gradovima, gde različite ciljne tačke jedne porodice mogu biti na različitim stranama saobraćajem zagušenog grada. Jedno od dobrih i humanih rešenja je objedinjavanje stanovanja sa drugim potrebnim sadržajima koje moderna višečlana porodica zahteva.

Ne samo da koncept funkcionalnog stanovanja objedinjuje sve te potrebe, već i štedi onaj najskuplji resurs – vreme. U tom smislu, Belgrade Waterfront može da ponudi kvalitetno, funkcionalno stanovanje, gde se na širem planu zadovoljavaju sve potrebe savremene porodice, a istovremeno se izbegava "getoizacija" određenog područja. Pozicija u Savskom amfiteatru zahvalna je u svakom smislu za sve aktivnosti koje današnja porodica može da preduzme.

  Izvor: Foto: Klaus Nig

Pored toga, u skladu sa aktuelnim saznanjima o prednostima zelenih površina i parkova, istočni deo kompleksa Belgrade Waterfront, Park distrikt, ističe se najvećom zelenom površinom u odnosu na druge celine.
Nekoliko nezavisnih naučnih istraživanja potvrdila su tezu da život pored zelenila, u parkovskom okruženju, povoljno utiče na mnoge zdravstvene aspekte, ali takođe doprinosi umanjenju štetnih uticaja klimatskog "pulsa" grada.

Rezultati istraživanja američkog Univerziteta Luzvil pokazuju da su žitelji gradova koji stanuju u blizini parkova, drvoreda i zelenih površina zaštićeniji od prevremene smrti, moždanog ili srčanog udara, hipertenzije i bolesti respiratornih organa. Tokom studije, ispitanicima je redovno rađena analiza krvi u urina koje su pokazale da stanovnici šumovitih, zelenih područja imaju zdravije srce i bolje metaboličke procese, bez obzira na starost i pol.

Author: Zoran Mircetic Copyright: Zoran Mircetic Software:Adobe Photoshop Lightroom Classic 9.2.1 (Windows) Created: 2020:07:09 20:55:57
Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Druge dve studije, jedna obavljena u Danskoj i druga, američka, takođe su pokazale prednosti života u blizini urbanih parkova ili drugih zelenih površina, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Danska studija obuhvatila je milion Danaca rođenih između 1985. i 2003. godine, čiji zdravstveni podaci su bili dostupni istraživačima. Istraživači su koristili satelitske podatke za mapiranje vegetacije i zelenih površina u okolini domova gde su ispitanici živeli od rođenja do svoje desete godine. Rezultat analiza je da odrastanje u blizini parkova i zelenih površina smanjuje rizik od razvoja mentalnih bolesti, depresije ili poremećaja raspoloženja. Druga studija, sprovedena na Univerzitetu Alabama u Sjedinjenim Državama, govori da svega 20 minuta boravka u urbanom parku podiže osećaj sreće kod ljudi, bez obzira na to da li u parku vežbaju ili samo mirno provode to vreme.

Navedena istraživanja i dobijeni podaci govore u prilog konceptu stanovanja u Park distriktu kompleksa Belgrade Waterfront.

(Promo)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka