Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat MammalNet - sjajna prilika za svakoga da aktivno doprinese očuvanju sisara!

Posmatranje i snimanje divljih životinja u naučne svrhe je sjajna prilika za svakoga da aktivno doprinese očuvanju sisara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina nas je svesna krize biodiverziteta i ekoloških izazova sa kojima se suočava savremeno društvo. Brojne životinjske vrste su proređene ili ugrožene, a brze promene u našem okruženju dodatno komplikuju napore za očuvanje biodiverziteta i odgovorno upravljanje resursima. Jedna od mnogih negativnih posledica su i bolesti iz prirode koje se prenose na čoveka, poput trenutne pandemije korona virusa.

Istraživači divljih životinja nisu u mogućnosti da samostalno pokriju celokupnu teritoriju koja je predmet proučavanja, naročito ako je velika kao Evropa. Iz tog razloga deljenje informacija o tome gde ste i kada videli zeca, ili bilo koju drugu vrstu sisara, može biti od velike vrednosti za poboljšanje znanja i očuvanje biodiverziteta.

Za efikasnu procenu rizika i kreiranje prikladnih strategija za upravljanje ekološkim rizicima, neophodno je da naučnici ukrste srodne informacije o rasprostranjenosti i brojnosti divljih životinja. Aktivan doprinos građana je od suštinskog značaja, a na taj način se nauka približava svakodnevnom društvenom životu.

Cilj projekta MammalNet je podsticanje ljubitelja prirode, ekologa, lovaca i šire javnosti da se aktivno bave građanskom naukom. Građani mogu da učestvuju u projektu koristeći različite aplikacije, specijalno kreirane za svrhe projekta, za snimanje ili fotografisanje svojih susreta sa sisarima. Materijal kasnije mogu da pošalju i dele sa drugim učesnicima i naučnicima i da na taj način daju svoj doprinos očuvanju sisara.

Naučni projekat MammalNet čini nekoliko međunarodnih institucija, a promoviše ga Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA). U Srbiji projektom koordinira Šumarski fakultet iz Beograda, koji zajedno sa evropskim partnerima specijalizovanim za divlje životinje procenjuje potencijale građanske nauke i otvorene nauke kroz proces monitoringa evropskih sisara. Projekat je započet u četiri pilot zemlje (Španija, Nemačka, Poljska i Hrvatska), a sada su uključene i druge evropske zemlje, među kojima je i Srbija.

Cilj projekta MammalNet je podsticanje ljubitelja prirode, ekologa, lovaca i šire javnosti da se aktivno bave građanskom naukom. Građani mogu da učestvuju u projektu koristeći različite aplikacije, specijalno kreirane za svrhe projekta, za snimanje ili fotografisanje svojih susreta sa sisarima. Materijal kasnije mogu da pošalju i dele sa drugim učesnicima i naučnicima i da na taj način daju svoj doprinos očuvanju sisara.

Kako da se priključite projektu?

Projekat MammalNet je izradio i ponudio nekoliko savremenih tehnoloških aplikacija koje pomažu građanima i naučnicima da evidentiraju prisustvo i aktivnost sisara u njihovom staništu. Možete koristiti aplikaciju na mobilnom telefonu za snimanje sisara i njihovih tragova, a možete se baviti i sortiranjem slika snimljenim foto-klopkama (mobilnim kamerama).

Iako niste stručnjak, sigurno znate da prepoznate mnoge sisare iz svoje životne sredine, kao što su zec ili lisica. Ukoliko se zbunite i ne prepoznate neke vrste sisara, to nije problem jer će vam stručnjaci pomoći pri raspoznavanju. To je idealna prilika da naučite nešto novo i sarađujete sa naučnicima.

- iMammalia– mobilna aplikacija koja je dostupna za preuzimanje na android i iOS uređajima. Osmišljena je za evidentiranje prisustva sisara, a rukovanje je jednostavno i ne zahteva napredno znanje. Slike koje pošaljete potvrđuju i prihvataju stručnjaci.

- Mammalweb – veb aplikacija koja je osmišljena za saradnju korisnika i razvrstavanje slika dobijenih korišćenjem foto-klopki od strane brojnih korisnika. Svoj doprinos možete dati i slanjem slika iz sopstvene foto-klopke.

- Agouti – veb aplikacija koja pomaže istraživačima i upravljačima prirodnim resursima. Omogućava formiranje timova sa različitim ulogama koji pomažu u efikasnom i nezavisnom korišćenju foto-klopki tako što olakšavaju popis i analizu slika. Prateći međunarodne standarde, omogućava organizaciju podataka za slanje i deljenje u bazi Globalnog fonda za biodiverzitet (GBIF) i u drugim aplikacijama za analizu podataka, čime se olakšava i promoviše otvorena nauka.

Doprinos pojedinca građanskoj i otvorenoj nauci

Zapažanja svakoga od nas mogu biti značajan korak ka kompletiranju opšte slike biodiverziteta i vredan doprinos za procene rizika povezanih sa prenošenjem bolesti, klimatskim promenama, očuvanjem ugroženih vrsta ili upravljanjem našim okruženjem.

Životinje reaguju na promene u svom staništu menjajući svoje ponašanje i obrasce kretanja. Sada je moguće videti divlje svinja, srneću divljač ili vidre na mestima na kojima je to ranije bilo nezamislivo. Ponekad možemo otkriti da vrsta povećava svoj areal, odnosno ukupnu površinu koju naseljava. Neke vrste mogu upozoriti na opasnosti po životnu sredinu koje ranije nisu postojale. Konstantno prikupljanje ovih informacije je ključno za razumevanje i upravljanje našim okruženjem.

Pristup otvorene nauke podrazumeva svest da je jedinstvo snaga i da ove informacije treba deliti u okviru zajedničkih baza podataka gde svaki istraživač može slobodno da im pristupi. Građanska nauka je inicijativa koja želi da uključi građane u naučne aktivnosti koje generišu nova znanja i omogućavaju im da budu aktivan deo naučnog procesa.

Doprinos građana deli se putem otvorenih baza podataka koje omogućavaju pristup informacijama koje su odlučili da dele, što pomaže istraživačima da generišu nova znanja, što se naziva otvorena nauka. Ovo stvara dodatnu vrednost informacijama generisanim kroz građansku nauku gde celo društvo ima koristi. Građanska i otvorena nauka predstavljaju novi način demokratizacije znanja i generisanja više i boljih interakcija između naučnika i društva.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka