Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate koje države imaju najmanje stanovnika na svetu?

Verovatno možete da pretpostavite da su u pitanju zemlje koje su i teritorijalno male, ali među njima se nalazi i država sa najvećom gustinom naseljenosti na svetu.

  Izvor: San Marino, Foto: Shutterstock

Mnoge države sveta svoju populaciju mere u milionima, neke čak i u hiljadama miliona. Ipak, postoje i države čiji broj stanovnika odgovara veličini manjeg ili srednjeg grada. Ove zemlje su najčešće teritorijalno male, što uslovljava manje prostora na kome ljudi mogu da žive i rade. Zbog nedostatka prostora i resursa, mogućnosti ovih država da generišu bogatstvo i prosperiraju su ograničene. Prema navodima World Atlas-a, predstavljamo vam deset svetskih država sa najmanjim brojem stanovnika.

Povezane vesti

Povezane vesti

Vatikan

Grad–država Vatikan, sedište poglavara Katoličke crkve, sa svojih 825 stanovnika je najmanje naseljena država na svetu. Većinu populacije čine sveštenici i monahinje iz svih krajeva sveta. Vatikan se nalazi u srcu grada Rima, prestonice Italije. Iako mala država, Vatikan je veoma bogat. Vatikanska banka raspolaže sredstvima od 8 milijardi američkih dolara. Turizam je značajn izvor prihoda za Vatikan, a broj posetilaca se utrostručio od kada je za poglavara izabran Papa Franja, naravno, kada izuzmemo period pandemije korona virusa.

Tuvalu

Druga najslabije naseljena država sveta je Tuvalu, udaljeno ostrvo u južnom Pacifiku. Tuvalu je mali arhipelag u regionu Polinezije, udaljen 1.000 kilometara severno od Fidžija i 2.000 kilometara istočno od Solomonovih ostrva. Na površini od 26 kilometara kvadratnih živi 11.650 ljudi. Populacija ove države se smanjuje zbog porasta nivoa mora koji ugrožava opstanak nacije.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Tuvalu
Foto: Profimedia

Nauru

Još jedna mala ostrvska nacija u Tihom okeanu je Nauru sa 12.580 stanovnika. Površina od 12,9 kvadratnih kilometara čini je najmanjom ostrvskom državom na svetu. Nekada je Nauru imao najviši bruto domaći proizvod po glavi stanovnika na svetu zahvaljujući bogatim nalazištima fosfata. Danas fosfata više nema, a BDP Naurua je najniži na svetu. Nauru je ugrožen posledicama preterane rudne aktivnosti i klimatskih promena. Gojaznost je još jedan veliki problem ove nacije, koji pogađa 71,1 procenat stanovništva i čini ih "najdebljim narodom na svetu".

Palau

U južnom Pacifiku se nalazi još jedna mala i slabo naseljena država sa ove liste. Palau čini 250 ostrva, istočno od Filipina, ukupne površine 395 kvadratnih kilometara. Populacija Palaua broji samo 18.010 ljudi, iako je površina države značajno veća od površine Naurua i Tuvalua.

San Marino

Na severu Italije, u blizini Sredozemnog mora, nalazi se San Marino. San Marino se smatra najstarijom republikom na svetu i postoji još od vremena kada su gradovi–države bili česti u Evropi. Na površini od 61,2 kvadratna kilometra živi 33.860 stanovnika. Pre pandemije korona virusa, tri miliona turista je godišnje posećivalo San Marino.

Lihtenštajn

Ušuškana između Švajcarske i Austrije, na površini od 99,87 kvadratnih kilometara, Kneževina Lihtenštajn je dom za 38.020 stanovnika. Za razliku od San Marina, Lihtenštajn je najslabije posećena evropska država. Uprkos maloj populaciji i skromnoj teritoriji, Lihtenštajn je veoma bogata zemlja sa bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika koji je drugi po visini u svetu.

Povezane vesti

Monako

Kneževina Monako nalazi se na obali Sredozemnog mora i graniči se samo sa Francuskom. Površina Monaka je 1,21 kvadratni kilometar i na njoj živi 38.960 stanovnika. Ova proporcija Monako čini najgušće naseljenom zemljom na svetu, sa 26.337 stanovnika na jednom kvadratnom kilometru. Milioneri čine 32 procenta ukupne populacije Monaka, što ga čini izuzetno bogatom državom.

Sveti Kits i Nevis

U istočnom delu Karipskog mora nalazi se država sačinjena od dva ostrva, čija imena čine i ime države – Sveti Kits i Nevis. Broj stanovnika iznosi 52.830, ali broj turista koji je posete na godišnjem nivou je mnogo veći. Prelepe plaže ovih ostrva je u 2019. godini obišlo skoro 1,2 miliona turista. Turizam je veoma značajna privredna grana za ekonomiju ove zemlje.

Maršalska Ostrva

Ova država koju čini arhipelag od 29 atola i pet individualnih ostrva nalazi se u regionu Mikronezije. Maršalska ostrva imaju ukupnu površinu od 1.942.491 kvadratnog kilometra, od kojih kopnene površine zauzimaju samo 181 kvadratni kilometar. Najveći grad je ujedno i prestonica, Madžuro, sa 25.000 stanovika, dok cela država broji 58.790 ljudi.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Madžuro, Maršalska Ostrva
Foto: Shutterstock

Dominika

Ne bi trebalo mešati Dominikansku Republiku sa Dominikom, malom ostrvskom državom na istoku Karipskog mora. Čini je jedno ostrvo na kome živi 71.810 stanovnika, od kojih su 3.000 pripadnici indijanskog naroda Karib. Ova zajednica je jedina indijanska populacija koja je preostala na ostrvima Istočnih Kariba.

Sve države sa malim brojem stanovnika suočavaju se sa sličnim problemima. Ostrvske države Tihog okeana su vitalno ugrožene porastom nivoa mora, a svim malim državama je zajednička osobina manjak prirodnih resursa. Stoga, one moraju pronaći druge načine za ostvarenje prihoda i izgradnju čvrstih ekonomija. Neke od njih su uspešnije od drugih, kao Monako i Lihtenštajn koji se nalaze među najbogatijim državama sveta. One nam pokazuju da veličina teritorije i brojnost populacije nisu neophodni uslovi za prosperitet.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka