Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena na Mesecu posle 50 godina: Izgubljena golf loptica Alana Šeparda nije letela miljama

Novoobjavljene i digitalno obrađene fotografije sa mesta sletanja Apola 14 govore da udarac Alana Šeparda nije bio toliko uspešan kao što se tada mislilo

  Izvor: Astronaut Edgar Mičet u šetnji Mesecom tokom mislije; Foto: NASA/ JSC

Lopta za golf koju je Alan Šepard izgubio na Mesecu, a za koju je tvrdio da je putovala "miljama i miljama" otkrivena je na novim digitalno obrađenim fotografijama i ispostavilo se da ipak nije letela miljama, nego oko 40 metara.

Povezane vesti

Povezane vesti

Tokom Nasinog trećeg sletanja na Mesec, jedan od "zadataka" posade bio je i da odigraju partiju golfa. Tokom igre, 6. februara 1971. godine, zapovednik misije Apolo 14 udario je dve loptice za golf koje su letele preko mesečeve površine, piše DailyMail.

Jedna od lopti upala je u krater, a druga je, prema Šepardovim rečima, putovala "miljama i miljama".

Međutim, novoobjavljene i digitalno obrađene fotografije sa mesta sletanja Apola 14 govore da njegov udarac možda nije bio toliko uspešan kao što se tada mislilo.

Prva loptica je ležala na 24 metra od tačke udarca Alana Šeparda, dok je druga odletela 40 metara od mesta na kojem je Šepard stajao.

Jedini snimak ove partije golfa na Mesecu je veoma lošeg kvaliteta, ali Endi Saunders, stručnjak za fotografije, ulažući mnogo truda uspeo da skenira kadrove snimka u visokoj rezoluciji.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Nove fotografije otkrile su i mesto davno izgubljene golf loptice, za koju se pet decenija nije znalo gde se tačno nalazi.

S obzirom na nefleksibilnu prirodu skafandera koji je nosio, Šepard je mogao da izvede zamah improvizovanom palicom (glava sa štapa za golf bila je pričvršćena na alat za sakupljanje uzoraka sa Meseca) sa samo jednom rukom - što možda objašnjava zbog čega loptice nisu otišle daleko.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka