Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na kom mestu se nalazi Srbija? 10 najboljih država za život u 2020. godini

Pogledajte kojih to deset država su najbolje i najmirnije za život u 2020. godini.

 10__najboljih_mesta_za_zivot_220623326.jpeg Izvor: Foto: Shutterstock

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju jaku valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osećaj sreće.

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države sveta i teritorije u kojem živi 99,7 posto populacije kako bi odabrao najmirnija mesta za život, prenosi Pun kufer

Povezane vesti

Povezane vesti

Lista najmirnijih mesta za život Global Peace Index 2020 napravljena je na temelju tri glavna kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba kao i nivoa militarizacije.

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje sveta dodeljena je Islandu. U toj državi živi oko 365.000 stanovnika, i nemaju vojsku. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 posto građana opisuje sebe kao pripadnike srednje ili više radničke kase. Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije novog virusa korona zatvaranjem granica kako bi smanjili širenje bolesti.

Novi Zeland našao se na drugom mestu lestvice najmirnijih država sveta, a treće mesto pripalo je Portugaliji, koja nadmašuje prosek industrijalizovanih zemalja u pogledu stanovanja, ravnoteže poslovnog i privatnog života, lične sigurnosti, ali i kvaliteta životne sredine.

Najveći broj na spisku od 10 najmirnijih država za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugaliju na lestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska i Švajcarska. Na šestom mestu našla se Kanada, na sedmom za Singapur, a na devetom Japan.

Povezane vesti

A gde se na listi nalazi Srbija? Institut za ekonomiju i mir smestio je Srbiju na 51. mesto liste najmirnijih zemalja. Najbolje rangirana u regionu je Slovenija, koja je zauzela visoko 11. mesto, a naše komšije, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, 26. i 79. mesto liste. Crna Gora našla se na 69. poziciji.  

10 najmirnijih država sveta prema 2020 Global Peace Index-u:

1. Island

2. Novi Zeland

3. Portugalija

4. Austrija

5. Danska

6. Kanada

7. Singapur

8. Češka

9. Japan

10. Švajcarska

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka