Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mauntinbord u Srbiji: Spustite se najdužom i najuzbudljivijom stazom na svetu - bukovačkom

Vreme je za podizanje adrenalina! Vodimo vas u vožnju najdužom i najuzbudljivijom stazom za planiniski skejtbording na svetu, a koja se nalazi upravo kod nas, u Srbiji.

  Izvor: Foto: Sportsko udruženje "ATB"

"Da li ste čuli za snoubording bez snega? Izumitelji novih vrsta sportova neretko kombinuju dve ili više sportskih disciplina koje već postoje. Mauntbording je takav sport", piše u uvodu, ne obimnog, članka na sajtu National Geographic Srbija, o ovom nesvakidašnjem sportu.

"Lepo je što ste spomenuli mauntinbord, moglo se tu malo više napisati, a mogli ste i spomenuti da je Srbija vrlo zapažena u ovom sportu, i da je jedna od najboljih staza za spuštanje upravno ovde, u Bukovcu kraj Novog Sada", napisao nam je kao sugestiju na ovaj članak Predrag Marcikić, vozač i trener planinskog skejtborda.

Uz komentar su ubrzo stigle i fotografije nad kojima smo ostali zapitani: kako se ovaj sport - na ovako visokom nivou - razvio u Srbiji?

Software:Shotwell 0.18.0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Sportsko udruženje "ATB"

"Meni lično, a i mnogim drugima se osećaj zagriženosti za ovaj sport javlja prilikom trkanja na kros stazi. Sam start, sa još trojicom drugara koji su vam u tom trenutku ljuti protivnici, iščekivanje da padne startna rampa, a onda eksplozija emocija u čežnji da se što pre stigne do prve krivine i zauzme što bolja pozicija u trci. Borba sa brzinom, preprekama, takmičarima oko sebe, ali i borba sa samim sobom da se što bolje upustite u sve te okršaje, kao i uzbuđenje ali i olakšanje kada se bezbedno pređe ciljna linija, čini jedan sveobuhvatan i neponovljiv osećaj koji probija sve granice na barometru sreće", kaže nam Predrag i deli sa nama priču o razvoju mauntinborda u Srbiji.

Software:Adobe Photoshop CS2 Windows Created: 2010:05:03 16:42:52
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Sportsko udruženje "ATB"

Mauntinbord (mountainboard) je nastao početkom devedesetih godina 20. veka simultano u tri države, SAD, Velika Britaniji i Australiji, kao želja da se produži sezona vožnje snouborda i da se spuštanje na daskama prenese i na travnate površine. Amerikanci su najviše uradili na popularizaciji ovog novog sporta, unoseći inovativne ideje u konstrukcije dasaka kako bi bile što funkcionalnije. Taj zalet su preuzeli Englezi postali nacija sa najviše vozača koji su učestvovali u takmičenjima.

U Srbiju, mauntinbord dolazi 2005. godine, kada mala grupa novosadskih skejtera nabavlja prve daske i počinje da istražuje ovaj sport. Organizuju se prvi javni treninzi na Petrovaradinskoj tvrđavi i takmičenja za "učenike" koji su savladali osnove vožnje ovog borda. Krajem 2006. godine se osniva Klub planinskog skejtborda "ATB", koji je pre nekoliko godina prerastao u Sportsko udruženje "ATB".

Napravljena je staza za spuštanje na padina iznad Bukovca kod Novog Sada. Tada počinju da se organizuju i prva međunarodna takmičenja, koja iz godine u godinu rastu sve više i bivaju sve masovnija.

Povezane vesti

Uporedo sa takmičenjima, rasla je i razvijala se i staza za border kros u Bukovcu i postala poznata kao najduža, najbrža i najuzbudljivija staza na svetu. Velikim trudom članova kluba, dovođeni su najbolji vozači mauntinborda iz čitavog sveta, i do sada su uspešno organizovana čak 4 svetska prvenstva u border krosu, gde se po četiri vozača trka na stazi sa preprekama a dva najbrža i najveštija vozača ide u sledeću rundu. Pored staze su napravljeni još neki elementi za slobodnu vožnju, tako da je staza prerasla u ATB park Bukovac.

Software:Shotwell 0.18.0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Sportsko udruženje "ATB"

Pored Bukovca, članovi SU "ATB" su vozili po čitavoj Srbiji, jer je daska pogodna za spuštanje po svim terenima, bilo da je padina zemljana, travnata, kamenita, da li su putevi asfaltni, šumski ili od tucanika, te se vožnja ovog borda mogla primetiti i na planinama poput Kopaonika, Zlatibora, Maljena, Golije, Jahorine i drugih. Takođe su održane i promocije ovog sporta u više gradova Srbije, poput Beograda, Zaječara, Pirota, Kragujevca, Užica... gde su se zainteresteresovani mogli upoznati sa vožnjom ovih dasaka i sami isprobati u spuštanju uz stručan nadzor.

Povezane vesti

Budući da je snega sve manje i da brojne planine ostanu suve i čitave zime, ovaj sport svakako ima budućnost, jer sve što vam treba da uživate u prirodi je dobra volja, tehnička potkovanost i lepa nizbrdica niz koju ćete se spuštati uz veliko adrenalinsko uživanje.

"Pobedili u toj trci ili ne, svi se osećaju trijumfalno, jer su izašli kao pobednici u borbi sa brdom koje je nemilosrdno ukoliko dođe do neke greške. Ali i ako dođe, adrenalin je taj koji baca vozača natrag na dasku i u dalji spust, sve dok se ne prođe cilj koji smo sami sebi zadali. Zato, onaj koji jednom oseti taj osećaj, ostaje mu veran zauvek", kaže Marcikić.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka