Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekrunisani kraljevi železničkog saobraćaja: Novi japanski voz dizajniran da pobegne iz opasnosti (VIDEO)

Novi model voza-metka opremljen je tako da može da stigne do sigurnijeg mesta ako se zaglavi u zoni visokog rizika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Japan je možda sinonim za besprekoran železnički saobraćaj i dizajn vozova, a novim modelom brzog voza to još jednom potvrđuju.

Novi voz N700S u saobraćaj je pušten 1. jula i sada saobraća linijom Tokaido Šinkansen koja povezuje Tokijo sa Osakom i Kobeom. Voz može da dostigne brzinu i do 360 kilometara na sat, što ga čini jednim od najbržih vozova na svetu. Operativna brzina, međutim, biće ograničena na 285 kilometara na sat.

Povezane vesti

Osim elegantnog zlatnog logotipa, N700S se na prvi pogled spolja ne razlikuje previše od starih modela N700 ili N700A. Ali kada se setaljnije pogleda primetan je "naglašeniji nos" i novi elegantan dizajn farova. Iznutra, nova sedišta obezbeđuju putnicima da se dodatno povuku, nudeći više komfora, a svako sedište ima svoju utičnicu.

Sama vožnja biće znatno tiša zahvaljujući novom sistemu aktivnog vešanja, koji pomaže u apsorbovanju pokreta voza.

Osim povećane udobnosti, dizajneri novog modela veliku pažnju su posvetili i sigurnosti. Voz ima modernizovani sistem automatskog upravljanja i kočenja, koji mu omogućava brže zaustavljanje u slučaju nužde.

Opremljen je i litijum-jonskom baterijom koja omogućava vozu da samostalno pređe kratku udaljenost u slučaju da ne stane stuje na nebezbednom mestu, ili nadomak stanice.

Dakle, voz može malom brzinom doći do sigurnijeg mesta ako se zaglavi u zoni visokog rizika - na mostu ili u tunelu, ili ga zadesi zemljotres.

Novi model voza-metka opremljen je tako da može da stigne do sigurnijeg mesta ako se zaglavi u zoni visokog rizika.
Izvor: YouTube

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka