Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najstarija buba na svetu: Otkriven fosil star oko 425 miliona godina

Ranije se verovalo da je starost ovog fosila oko 350 miliona godina, ali autori studije, koristeći naprednu metodu za datovanje fosila, "dodali su mu" još 75 miliona godina.

 Fosil najstarije bube na svetu Izvor: Profimedia, Rights Managed, Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2008

Fosil diplopode, najobimnije grupe stonoga, ranije pronađen na škotskom ostrvu Kerera, pokazao se starijim od bilo kog poznatog fosila insekta, paukolikog zglavkara ili bilo kog drugog kopnenog zglavkara. Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Teksasu u Ostinu, njena starost je oko 425 miliona godina.

Ranije se verovalo da je starost ovog fosila oko 350 miliona godina, ali autori studije, koristeći naprednu metodu za datovanje fosila, "dodali su mu" još 75 miliona godina. Ista dob utvrđena je i za najstariju kopnenu stabljiku, koja je takođe pronađena u Škotskoj.

Rad američkih istraživača pruža nove informacije o poreklu i razvoju zglavkara i biljaka. Autori članka tvrde da su se i biljke razvijale mnogo brže nego što neki naučnici smatraju. U samo 40 miliona godina, razvile su se od zajednica koje obhvataju obalna područja blizu jezera, do složenih šumskih ekosistema.

Tehnika koju istraživači koriste za datovanje je konvencionalna radioizotopska analiza. Međutim, ranije je bilo veoma teško cirkonijum, koji daje najtačnije podatke o datovanju fosila, veoma teško izvući iz planinskog sedimenta u kom su se nalazili fosili. 

Koautorka studije Stefani Suarez razvila je tehniku ​​za odvajanje čestica cirkonijuma iz ove vrste sedimenata. Ova tehnika zahteva mnogo napora, jer se cirkonijum lako gubiti kada se odvoji od sedimenta.

Suarez je ovu tehniku koristila još kao studentkinja, kada je utvrdila da je diplopoda, koja se u to vreme smatrala najstarijom, mlađa oko 14 miliona godina.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka