Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USS Nevada izronio iz svog podvodnog groba: Istraživanje jednog od najstarijih ratnih brodova

Ostaci čuvenog bojnog broda leže na dubini od 4.600 metara i sad se prvi put proučavaju nakon potonuća 1948. godine.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Najveća kompanija za podvodnu i kopnenu arheologiju u Sjedinjenim Državama, Search Inc. i Ocean Infiniti, vodeća kompanija za podvodnu tehnologiju, objavili su svoje otkriće u pacifičkim vodama – pronađen je USS Nevada, jedan od ratnih brodova u službi američkoj ratne mornarice. Po rečima Džejmsa Delgada, potpredsednika kompanije Search Inc.: "USS Nevada je ikoničan brod, simbol otpora i upornosti", objasnio je.

Sada se izronio iz svog vodenog groba nakon što je bio oštećen u napadu na Perl Harbor  i preživeo torpeda, bombe i dve atomske detonacije. Fizička stvarnost broda, koji leži u tami velikog muzeja pod morem, govori nam ne samo o prošlim događajima, već i o onima koji su prihvatili izazov odbrane Sjedinjenih Država u dva svetska rata. "Zato istražujemo okeane, kako bismo otkrili onu moćnu vezu sa prošlošću", kaže Delgado.

Author: U.S. Navy Description: Underway off the U.S. Atlantic coast, 17 September 1944. Photographed from a blimp of squadron ZP-12. Official U.S. Navy Photograph, now in the collections of the National Archives. Software:Adobe Photoshop CC 2015 (Windows) Created: 2016:12:14 11:03:13
Izvor: Profimedia/Shutterstock

USS Nevada, Foto: Wikimedia Commons

 U DUBOKOM PODVODNOM GROBU

Brod se nalazio na skoro 105 kilometara jugozapadno od Pearl Harbora, na dubini od 4.600 metara. Ovaj nalaz je rezultat uspešne kombinacije opsežnog znanja podvodne arheologije stručnjaka kompanije Search Inc. i najsavremenije robotske tehnologije koju nudi Ocean Infiniti za rad na velikim dubinama. Prva istraživanja na mestu potonuća pokazala su da je bojni brod ležao u blatu. Krma broda nije pronađena.

Zapravo, trag gde je ležao čuveni bojni brod nikada nije ni izgubljen, jer ga je namerno potopila američka mornarica 1948. godine, ali je prvi put da podvodna kamera snima trenutno stanje broda. Nakon što su istraživači (na modernom brodu za istraživanje ) stigli na mesto potonuća, lansirali su vozilo sa daljinskim upravljanjem (ROV), vezano za istraživački brod, koje je u realnom vremenu slalo fotografije u sedište kompanije Search Inc. na Floridi, gde su ih proučavali arheolozi. Na njima se mogu videti delovi broda, kao što su protivavionska baterija. Delovi trupa su takođe vidljivi, kao i neki natpisi, sačuvani zahvaljujući nedostatku svetlosti.

Ostaci čuvenog bojnog broda leže na dubini od 4.600 metara i sad se prvi put proučavaju nakon potonuća 1948. godine.
Izvor: YouTube

PREŽIVELI BROD

USS Nevada bio je jedan od najstarijih borbenih brodova u mornarici Sjedinjenih Država. Porinut je 1914. godine i bio je brod za pratnju raznih konvoja koji su tokom Prvog svetskog rata putovali od Severne Amerike do Britanskih ostrva. Na kraju sukoba, ovo plovilo ispratilo je i brod Džordž Vašington, na kom je predsednik Vudro Vilson putovao da prisustvuje pariskoj mirovnoj konferenciji. Tokom Drugog svetskog rata, brod Nevada je oštećen i potonuo tokom japanskog napada na Perl Harbor; stradalo je 60 članova posade, a 109 je ranjeno. Ali to nije bio kraj broda, jer je nakon toga spasen i vraćen u službu.

Brod Nevada je učestvovao u iskrcavanju na obale Normandije tokom "Dana D" i u operacijama u Tihom okeanu, uključujući invaziju na ostrvo Okinava. Nakon Drugog svetskog rata, stari brod služio je kao ciljni brod u prvim atomskim eksperimentima na atolu Bikini 1946. godine. USS Nevada je takođe korišćen kao cilj za obuku i na kraju je, zbog svog katastrofalnog stanja, trajno potopljen 31. jula 1948.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka