Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od simbola vampira do dobre sreće: Zanimljivosti o slepim miševima

Nesvakdašnji izgled, tajanstveni način života kao i nedovoljno znanje o slepim miševima oduvek je privlačilo veliku pažnju ljudi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Usled nedovoljnog poznavanja, u mnogim kulturama slepe miševe su smatrali oličenjem ili simbolom vampira, đavola i drugih negativnih mitskih bića.

Na drugom kraju sveta, u Japanu i Kini, slepi miševi su simboli dobra i sreće. Kineska reč "fu" znači slepi miš, istovremeno i "dobru sreću".

Značaj slepih miševa u prirodi, lancu ishrane i njihova nedovoljna proučenost, inspirisali su veliko istraživanje, a potom i knjigu "Slepi miševi Đerdapa", autora Bratislava Grubača i Zorana Milovanovića.

Knjiga je izdata 2012. godine kao suizdavački poduhvat Nacionalnog parka Đerdap, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Istraživanje je obavljeno na području NP Đerdap, kao i na susednim područjima, sa ciljem da se prikupe podaci o stanju slepih miševa, kako bi se preduzele adekvatne mere zaštite ovih visokougroženih sisara u Srbiji i Evropi.

Slepi miševi su se izdvojili od drugih sisara pre oko 70 miliona godina, a najstariji poznati fosili potiču iz ranog eocena, pre oko 50 miliona godina. Prema današnjoj klasfikaciji postoji više od 1.100 vrsta slepih miševa koji su svrstani u 19 porodica. U Starom i Novom svetu sreću se svega tri porodice: Vespertilionidaiae, Molossidae i Emballonuroidae.

Na osnovu rezultata istraživanja, na području NP Đerdap evidentirano je 19 od ukupno 29 vrsta slepih miševa koje su prisutne u Srbiji.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka