Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzbudljivo, ali zbunjujuće: Ukrašena jaja stara oko 2.500 godina - zagonetka za arheologe

Kako bi "rešili slučaj", tim arheologa i kustosa detaljno je pregledao ukrašene ljuske jaja koja se nalaze u kolekciji Britanskog muzeja, koja obuhvata pet odlično očuvanih nojevih jaja.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Zamislite da živite u bronznom ili kamenom dobu i želite da ostavite ustisak na člana društva visokog ranga. Verovatno biste mu poklonili nakit, ali to ne bi bilo dovoljno.

Predstvaljamo vam jaja! Precizno izrezbarena i vešto ukrašena jaja pronalažena su u grobnicama mediterasnkih i bliskoistočnih članova elite koji su živeli pre od oko 2.500 do 500 godine pre nove ere. Ta otkrića su za arheologe podjednako uzbudljiva i zbunjujuća - ko ih je pravio i kako su dospela u ruke drevnog plemstva i zašto baš jaja?

Povezane vesti

Kako bi "rešili slučaj", tim arheologa i kustosa detaljno je pregledao ukrašene ljuske jaja koja se nalaze u kolekciji Britanskog muzeja koja obuhvata pet odlično očuvanih nojevih jaja. Svih pet jaja pronađeno je u Izidinoj grobnici u Vulciju, koju je 1839. godine, otkrio brat Napoleona Bonaparte, princ Lisjen.

Grobnica koja je okvirno datirana u 600 godinu pre nove ere, bila je ispunjena i drugim luksuznim predmetima poput zlatnog nakita i bronzanog posuđa. 

Svih pet nojevih jaja je obojeno, a u četiri od pet ugravirane su i šare geometrijskih obilka, motivi životinja i vojnika.

Ostaci ukrašenih nojevih jaja pronađeni su na još desetak drugih mesta, uglavnom grobnica, širom Sredozemlja i Bliskog istoka.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Kako bi pratili poreklo jaja, naučnici su koristili izotopsku analizu - tehniku kojom se inače ispituju kosti i zubi, samo ovoga puta, ispitivali su ljuske jaja. Istraživači su pretpostavljali da su jaja napravili asirske i feničanske zanatlije, što je analiza i potvrdila, ali je i dodatno otkrila da jaja pronađena u jednoj grobinidolaze iz nekoliko različitih regiona. To ukazuje na monogo složeniji lanac snabdevanja, nego što se ranije mislilo. I to ne bilo kakvog snabdevanja - nego trgovine luksuznim objektima.

Skeniranje elektronskim mikroskopom je takođe otkrilo da su graverari koristili mnoštvo alata i tehnika, što govori o velikom naporu i veštini koja je bila potrebna za pravljenje ovih ukrasnih jaja.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka