Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

#Tisibitna: Šta možemo da uradimo za žrtvu zlostavljanja dok traje izolacija?

Ako ne želimo da se zarazimo, dom možda jeste najbezbednije mesto, ali ako govorimo o ljudima koji su “zarobljeni” u vezama u kojima su zlostavljani - onda dom i nije toliko sigurno skorvište.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nedeljama unazad, najbolja mera za usporavanje širenja novog virusa korona je samoizolacija, odnosno ostanak kod kuće. Ako ne želimo da se zarazimo, dom možda jeste najbezbednije mesto, ali ako govorimo o ljudima koji su "zarobljeni" u vezama u kojima su zlostavljani - onda dom i nije toliko sigurno skorvište. 

Ostanak kod kuće zbog zaustavljanja širenja virusa korona "zatvara vrata" žrtvama. Naravno, COVID-19 ne može da izazove toliko nasilja koliko mogu alkohol, droga ili nezaposlenost, ali svakako čini da tenzije u već problematičnim odnosima, porastu. Stanje anksioznosti i stresa dodatno se pojačava kada se u zatvorenom prostoru provodi duži vremenski period, kaže Nikol Vestmarland, profesorka kriminalistike na Univerzitetu Duram i dodaje kako bi to moglo da predstavlja dodatnu opasnost za žene žrtve nasilja.

Počinioci počinju da se bore sa dodatnim stresom nametanjem nerealnih režima ponašanja žrtvi. "Društveno distanciranje" i "izolacija", zapravo su osnovne taktike kojima se služe zlostavljači, pa kako se sada i oni nalaze u toj poziciji, prema svojim žrtvama mogu da postanu još stroži.

Socijalno distanciranje je mera Vlade koja je pokazala najbolje rezultate i moramo da je poštujemo. Ono o čemu treba da razmišljamo je - šta možemo da uradimo ukoliko poznajemo nekoga za koga znamo, ili sumnjamo, da je žrtva nasilja.

- Ako ste se do sada i dvoumili i govorili sebi kako to nije vaša stvar, sada je pravi trenutak da ipak prijavite nasilje nadležnoj službi.

- Javite se osobi za koju ste zabrinuti, ali uvek imajte na umu da počinilac možda prisluškuje razgovor ili čita poruke, pa budite pažljivi u komunikaciji.

- Ako ste prilikom razgovora procenili da žrtva može da razgovara, dogovorite šifru ili frazu koju žrtva može da korsti kako bi vam sledeći put dala do znanja šta se dešava.

- Ono što nikako ne treba da radite je da osuđujete žrtvu, nego da joj stavite do znanja da ste tu za nju i da joj kažete #tisibitna!

Nacionalni SOS broj: 0800-222-003

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 650 broj je dostupan 0-24

Novi Sad: 021/ 6465 746

Pančevo: 013 319 843

Sombor: 062/787 375

Smederevo: 062/608080

Zrenjanin: 064/6488 104

Kragujevac: 065/ 6120 490

Niš: 018 521 210

Leskovac: 064/8986 697

Vranje: 064/8012 962

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka