Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi minijaturni svetovi: Otkriće mikroskopa i upornost jednog trgovca

Saznajte ko je mikroskopu dao ime i kako je jedan trgovac "doskočio" Kraljevskoj akademiji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mikroskop je bio produkt istog doba koje je stvorilo i teleskop, primećuje Danijel Borstin. Ali, u stvari se ne zna ko je izmislio mikroskop; istoričari nauke prednost daju Zahariju Jansenu, optičaru iz Midelburga, dok se naziv "mikroskop" pripisuje Džonu Faberu (1571-1629): "Tu optičku cev... dopalo mi se da nazovem, po uzoru na teleskop - mikroskop, jer omogućava viđenje majušnih objekata".

Robert Huk nije izumeo mikroskop ali njegovo delo Mikrografija zainteresovalo obrazovanu Evropu za, do tada, nevidljivi svet.

Povezane vesti

Kao što je teleskop povezao Zemlju i udaljena nebeska tela, tako su mikroskopski prizori otkrili minijaturni svet zapanjujuće sličan onome vidljivom u velikim razmerama. Taj optički uređaj omogućio je da se jedan jedini čovek zaputi tamo gde nisu bili potrebni vešto moreplovci ili harizmatične vođe.

Pionir nove nauke u istraživanju tih malih, drugih, svetova bio je Antoni van Levenhuk (1632-1723). Ovaj imućni trgovac, prijatelj slikara Jana Vermera, nije pohađao univerzitet, nije znao latinski i u svom dugom veku samo dva puta je napustio Holandiju. Međutim, čulno iskustvo pomognuto instrumentima bilo je "transjezično" i omogućavalo je pridruživanje naučnoj zajednici. No da bi potvrdio opise u svojim pismima koje je slao Kraljevskom društvu, prilagao je potpise svedoka, uglednih građana Delfta. Svako od njih koji je gledao kroz Levenhukov mikroskop nazivao se testis oculatus.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka