Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

Novi minijaturni svetovi: Otkriće mikroskopa i upornost jednog trgovca

Saznajte ko je mikroskopu dao ime i kako je jedan trgovac "doskočio" Kraljevskoj akademiji.

Izvor: Foto: Profimedia

Mikroskop je bio produkt istog doba koje je stvorilo i teleskop, primećuje Danijel Borstin. Ali, u stvari se ne zna ko je izmislio mikroskop; istoričari nauke prednost daju Zahariju Jansenu, optičaru iz Midelburga, dok se naziv "mikroskop" pripisuje Džonu Faberu (1571-1629): "Tu optičku cev... dopalo mi se da nazovem, po uzoru na teleskop - mikroskop, jer omogućava viđenje majušnih objekata".

Robert Huk nije izumeo mikroskop ali njegovo delo Mikrografija zainteresovalo obrazovanu Evropu za, do tada, nevidljivi svet.

Povezane vesti

Kao što je teleskop povezao Zemlju i udaljena nebeska tela, tako su mikroskopski prizori otkrili minijaturni svet zapanjujuće sličan onome vidljivom u velikim razmerama. Taj optički uređaj omogućio je da se jedan jedini čovek zaputi tamo gde nisu bili potrebni vešto moreplovci ili harizmatične vođe.

Pionir nove nauke u istraživanju tih malih, drugih, svetova bio je Antoni van Levenhuk (1632-1723). Ovaj imućni trgovac, prijatelj slikara Jana Vermera, nije pohađao univerzitet, nije znao latinski i u svom dugom veku samo dva puta je napustio Holandiju. Međutim, čulno iskustvo pomognuto instrumentima bilo je "transjezično" i omogućavalo je pridruživanje naučnoj zajednici. No da bi potvrdio opise u svojim pismima koje je slao Kraljevskom društvu, prilagao je potpise svedoka, uglednih građana Delfta. Svako od njih koji je gledao kroz Levenhukov mikroskop nazivao se testis oculatus.

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka