Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje izložbe povodom dana Muzeja Vuka i Dositeja

U petak, 28. februara 2020. godine navršava se 71 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, a tim povodom biće otvorena izložba "Dositejev licej, slike, crteži, fotografije".

  Izvor: Mića Popovič, Dositejev licej Foto: Muzej Vuka i Dositeja

U izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, u petak, 28. februara, biće otvorena izložba Dositejev licej, slike, crteži, fotografije iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba sadrži umetnička viđenja Dositejevog liceja tokom njegovog dugog trajanja. Izloženi su radovi u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom. Zgrada nekadašnjeg Dositejevog liceja – Velike škole koja je u ovoj zgradi radila od 1809. do 1813. godine, bila je inspiracija umetnika. Izložbena postavka, čiji je autor muzejski savetnik, Eliana Gavrilović, je dopunjena fotografijama zgrade koje datiraju od druge polovine 19. veka do današnjih dana.

Istom prilikom u 13 časova, biće predstavljen audio video vodič kroz stalnu postavku Muzeja Vuka i Dositeja namenjen svim posetiocima. Ovaj multimedijalni vodič nastao je kao poduhvat timskog rada i dobre saradnje sa Visokom školom strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu, Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Savezom slepih i slabovidih Srbije, Savezom gluvih i nagluvih Srbije i dramskih umetnika.

Iz muzeja veruju da će audio video vodič Muzeja Vuka i Dositeja posetiocima biti zanimljiv i zbog učešća glumaca poput Rade Đuričin, Milana Cacija Mihailović, kao i Dubravke Marković, umetnika koji su svojim interpretacijama doprineli da se se muzejski sadržaji ožive na način svojstven izvođačkim umetnostima. U okviru aplikacije posetioci mogu naći i video snimak tumača za znakovni jezik. Da bismo stranim posetiocima omogućili tumačenje stalne muzejske postavke, priređene su verzije i na engleskom i na turskom jeziku.

Povezane vesti

Vodič je dostupan posetiocima na tablet uređajima zbog video zapisa i grafičkih rešenja koja vizuelno pružaju jednostavniju upotrebu i kretanje kroz izložbenu postavku. Sistem je dizajniran tako da se korisnicima na jednostavan način omogući pristup podacima stalne postavke u Muzeju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka