Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Junak sa Galapagosa: Dijego spasao čitavu vrstu džinovskih kornjača od izumiranja

Kornjača Dijego - junak sa Glapagosa će, posle uspešno završenog 50-godišnjeg zadatka, biti vraćen u divljinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa po imenu Dijego spasao je čitavu svoju vrstu od izumiranja svojim seksualnim životom, a posle uspešno završenog 50-godišnjeg zadatka konačno će biti vraćen u divljinu.

Dijegov nezaustavljivi libido glavni je razlog zbog kojeg se populacija džinovskih kornjača sa ostrva Espanjola (deo Galapagoskih ostrva) oporavila.

Program spasavanja džinovskih kornjača započet je šezdesetih godina kada su na ostrvo Santa Kruz prebačene preostale kornjače. Dijego je stigao iz zoološkog vrta u San Dijegu.

Kada je započeo svoju kampanju promiskuiteta, Dijego je bio jedan od dva mužjaka na ostrvu sa 12 ženki.

Koliko je Dijegov libido bio nezaustavljiv svedoči i podatak da je populacija te kolonije skočila na 2.000. Uprava nacionalnog parka Galapagoskih ostrva veruje da je 100-godišnjak otac 40 odsto ukupne populacije.

Kako nam džinovske kornjače mogu pomoći u borbi protiv raka?

"Doprineo je velikom procentu stanovništva. Srećni smo što imamo priliku da ga vratimo u njegov dom i prirodno okruženje", rekao je upravnik parka Horhe Karion.

Program oporavka populacije kornjača je sada završen, a Dijego se u martu vraća na Espanjolu, sa koje je pre 80 godina odveden u okviru naučne ekspedicije. Trideset godina nakon napuštanja Galapagoskih ostrva, uključen je u program parenja na ostrvu Santa Kruz.

Izvor: B92/CNN/RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka