Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoko obrazovanje: Sve manje studenata na Univerzitetu u Beogradu

Evidentan pad interesovanja za osnovne studije na budžetu Beogradskog univerziteta, dok je na master i doktorskim programima popunjena tek polovina ponuđenih mesta

  Izvor: Foto: Sonja Spasić

Konstantan pad interesovanja studenata za upis studijskih programa na fakultetima Univerziteta u Beogradu pokazala je analiza koju je dekanima na poslednjoj sednici Senata predočio prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu. Sve je veći jaz između broja predviđenih i broja upisanih studenata na svim nivoima od osnovnih do doktorskih studija. Posle ovogodišnjeg upisa brucoša nije popunjeno 7,5 odsto budžetskih i još 28 odsto samofinansirajućih mesta na osnovnim studijama.

Na master programima ostalo je upražnjeno pet odsto mesta na budžetu i čak 54 odsto od ukupnog broja ponuđenih za samofinansirajuće studente. Na doktorskim studijama upisano je 990 studenata, od toga 463 na budžetu, ostalo je 11 odsto nepopunjenih mesta na budžetu i 62,78 odsto za potencijalne samofinansirajuće doktorande.

"Nije dobro što je došlo do pada broja upisanih na osnovne studije na budžetu. Na master i doktorskim studijama na budžetu broj upisanih studenata ne odstupa mnogo od višegodišnjeg proseka. Znatno je veći broj ponuđenih, a nepopunjenih samofinansirajućih mesta na master i doktorskim studijama, što može da ukazuje na to da naši potencijalni studenti nemaju novca, da su nam cene visoke za aktuelnu ekonomsku situaciju ili je, možda, problem što nam programi nisu dovoljno atraktivni ",ukazao je Bulat.

Italija uvodi uvodi učenje o klimatskim promenama u obaveznu nastavu

Kao jedan od mogućih razloga za više od polovine nepopunjenih kvota za samofinansirajuće studente na master i doktorskim programima, dr Vladimir Cvetković, profesor Fakulteta bezbednosti, naveo je da je „ove programe lakše upisati i završiti na privatnim fakultetima”. Na to je Bulat konstatovao da Beogradski univerzitet ne može da izađe kao pobednik iz borbe s fakultetima koji prave lake programe za malo novca. Ali prorektor za nastavu je siguran da državni fakulteti mogu da dobiju bitku za studente ukoliko ponude kvalitetne programe koje je lako materijalizovati na tržištu rada bez obzira na to koliko ih je teško završiti.

"Sigurno postoje statistički podaci koliko se ovih godina studenata upisuje na privatne fakultete, možda bi nam ta informacija bolje pokazala da li imamo „prelivanje”, da li je opravdana sumnja da se ide na lakše fakultete, ili je pad broja studenata na našem univerzitetu izazvan nizom drugih parametara i razloga. Moramo da ohrabrimo naše kolege koje imaju više veze s ministarstvom da onaj famozni zakon o finansiranju visokog obrazovanja, koji je počeo da se radi prošle godine, a sada su se nešto ućutali, izađe na videlo. Tada ćemo moći sigurnije da procenimo da li sredstva koja obezbeđuje ministarstvo mogu da pokriju troškove školovanja za studente koje upisujemo i da li će nam ubuduće biti potrebna silna mesta nebudžetskih studenata. Moramo to da znamo da bismo mogli preciznije da se uskladimo sa savremenim potrebama društva", ukazao je prof. dr Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta.

Da je potrebno uraditi opsežniju analizu, kao i da se dekani „malo odlepe od relativno stereotipne priče o tome da li su studije preskupe” predložio je prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta. Primetio je da bi fakulteti trebalo bolje da definišu svoje mesto u sistemu visokog obrazovanja jer tu ima nekoliko strateških pitanja koja se ne mogu izbeći. Među njima je i pitanje mastera.

"Ako završite master u medicini, to vam za zaposlenje ne znači ništa. Nije prepoznato u nomenklaturi zanimanja. Kako onda možemo procenjivati da li imamo mnogo ili malo mesta na masteru kad nemamo dobru podlogu za takve procene. Pad broja upisanih na osnovnim studijama bi, eventualno, mogao da nas zabrine, ali opet zavisno od dubine analize koja treba da se preduzme. Do tada možemo biti zadovoljni jer smo uspeli da zadržimo nivo u visokom školstvu u uslovima u kojima živimo", zaključio je Lalić.

Ubuduće budžetska mesta studijskim programima, a ne fakultetima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je komisiju koja će pripremati upis za 2020/2021. godinu, objasnio je dekanima prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu UB na sednici Senata. U okviru tih priprema, rekao je, već se diskutuje o davanju budžetskih mesta, ali ne fakultetima nego po sudijskim programima.

"Bojim se da će ove godine biti zaustavljeno prelivanje budžetskih mesta s programa na program koje smo imali na pojedinim fakultetima. Pripremaju se značajne reforme upisa, koje će voditi u značajne promene finansiranja", ukazao je Bulat.

Iznetim zapažanjem podstakao je prof. dr Ivanku Popović, rektorku UB, da pruži dodatno pojašnjenje. Napomenula je da je uprava univerziteta u konstantnom i redovnom kontaktu s predstavnicima resornog ministarstva i sa samim ministrom prosvete.

"Izmene finansiranja koje se pripremaju nisu s namerom da se ono smanji, već da se obezbedi da fakulteti ne dobijaju manje sredstava iako imaju manje studenata. Dogovori su konstruktivni i mislim da ministarstvo želi da nas podrži u meri u kojoj to može", razjasnila Popovićeva.

Izvor: Politika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka