Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi ili Englezi: Ko je zaista otkrio Antarktik? Zavisi koga pitate!

Na Antarktiku je možda hladno, ali je strast koju su imali istraživači koji su ga tražili bila - vatrena.

 Led u okeanu na Antarktiku Izvor: Foto: Profimedia

Dvesta godine od otkrića Antarktika, ledeni kontinent poznat je kao žarište naučnih istraživanja, ali i mesto avantura i ledene opasnosti. A ko je stvarno otkrio ovaj kontinent? To zavisi od toga kako definišete reč "otkriće". Dotično otkriće Antarktika može se pripisati ruskoj ekspediciji 27. januara 1820. godine - ili britanskoj samo tri dana kasnije.

Početkom 19. veka istraživači su bili u lovu na ogromni južni kontinent koji su zvali Terra Australis Incognita ("nepoznata južna zemlja"). Tada se mislilo da će to ogromno kopno "izbalansirati" zemlju, odnosno izbalansirati južnu i severnu hemisferu. Međutim prvi pokušaji pronalaska kontinenta bili su propali. Kapetan Džejms Kuk je tokom svog drugog putovanja (1772-1775), tri godine je proveo tražeći ga. Ekspedicija jeste odvela Kuka i njegove ljude u Antarktički krug, ali nisu uspeli da pronađu sam kontinent i Kuk je na kraju odustao. Ipak ostaoje uveren da kontinent postoji.

"Čvrsto verujem da postoji trag kopna u blizini pola, koji je izvor većine leda koji se prostire na ovom ogromnom Južnom okeanu", napisao je na kraju ekspedicije, ali "rizik u istraživanju obala u ovom nepoznatom i ledenom moru je toliko veliki da mogu biti hrabar da kažem da se niko nikada neće upustiti u potragu više nego što sam to uradio i da se zemlja koje leže na Jugu nikada neće istražiti". Kasnije se ispostavilo da je Kuk u jednom trenutku svog puta bio udaljen samo 80 milja od obale kontinenta.

Kukova putovanja uticala su i na druge istraživače da pokušaju, ali nijedan nije uspeo i potraga za "nepoznatom južnom zemljom" smatrana je nemogućom.

Međutim, zahvaljujući međunarodnim rivalstvima, potraga za Antarktikom ponovo se rasplamsala zbog potencijalnog profita od kože tuljana koji su lovljeni u hladnim vodama. Globalna konkurencija za teritoriju i ekonomsku dominaciju ponovo je navela istraživače iz Rusije, Engleske i Sjedinjenih Država prema Antarktiku.

Godine 1819. Rusija je zadužila Fabijana fon Belingshauzena da ide na jug, dalje nego što je Kuk otišao. I zaista, on je 27. januara 1820. gledao je prema čvrstom ledu - ogromnoj santi koja je povezana sa kopnom Antarktika, a koja je danas poznata kao Zemlja kraljice Maud. Međutim, ruski istraživač nije znao da ima društvo - Britance. Samo tri dana kasnije, britanski mornarički oficir Edvard Bransfield uočio je vrh Antarktičkog poluostrva.

Iako je Belingshauzen tehnički prvi video nepoznati kontinent, piše istoričar Dejvid Daj, njegovo dostignuće decenijama je bilo skriveno pogrešnim prevodom njegovog izveštaja, zbog čega su istoričari pretpostavili da zapravo nije video kopno.

Ni Amerikanci nisu zaostajali: Džon Dejvis, moreplovac i istraživač, bio je prvi čovek koji je zakoračio na antarktičku zemlju 1821. godine. Trka za pronalaženjem Antarktika automatski je pokrenula "trku" za lociranje Južnog pola - i započela još jedno rivalstvo.

Norveški istraživač Roald Amundsen pronašao ga je 14. decembra 1911. godine. Tri dana kasnije pronašao ga je i Falkon Skot, međutim njegova ekspedicija i danas se smatra neuspelom jer su svi ljudi koji su krenuli sa njim - poginuli. Ipak, kada je Amundsen razgovarao sa Kraljevskim geografskim društvom na ceremoniji u čast njegovog postignuća, piše istoričar Edvard Larson, članovi su više priznanja odali njegovim istraživačkim psima nego njemu. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka