Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orao krstaš, simbol sa nacionalnog grba Srbije, dobio mural u centru Beograda

Ptica, simbol sa nacionalnog grba i vekovna inspiracija našeg naroda, orao krstaš, dobio je mural u Beogradu, a usled nebrige orao krstaš je u Srbiji doveden na rub opstanka sa svega jednim gnezdećim parom na severu Banata.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ova činjenica bila je inspiracija umetniku Petru Popoviću – Pirosu, da svojim muralom prenese poruku „Odgovornost je naša za orla krstaša”.

„Iza mog novog murala koji je osvanuo na jednoj dorćolskoj zgradi stoji priča o opstanku i o naporu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da orla krstaša spase od iščezavanja sa našeg neba. Oni tokom gnezdeće sezone danonoćno čuvaju poslednje gnezdo iz koga zahvaljujući tome već tri godine uspešno izleću novi mladunci krstaša“, kaže Piros i dodaje: „Trud Društva je prepoznala i podržala kompanija Carlsberg, a meni omogućila da muralom pozovem Beograđane da je sad pravo vreme da se uključe u spasavanje ove ugrožene vrste“.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Da poruka koja se nalazi na samom muralu nije slučajno tu, govori činjenica da je jedan od osnovnih razloga drastičnog smanjenja populacije orla krstaša upravo ljudski faktor. U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je upotreba zabranjenih otrova u poljoprivredi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni desetkovala populaciju orla krstaša. Kada se tom problemu doda i nedostatak drveća na kojima bi krstaši svili svoja gnezna, manjak plena i uznemiravanje, dolazimo do toga da je intenzivna briga koju Društvo trenutno sprovodi kada je u pitanju ova vrsta više nego neophodna.

Jedini preostali par orlova krstaša dobio prinovu: Krsta, Srba, Lala - originalne ideje za ime mladunca

Pred Društvom su brojne aktivnosti, a sredstva prikupljena tokom kampanje „Lavovski za orlove“ biće upotrebljena za postavljanje novih gnezda, istraživanje, obnovu staništa, obezbeđivanje plena na teritoriji orla krstaša, program čuvanja gnezda, sadnju stabala, postavljanje livestream kamera za nadzor gnezda i obeležavanje ptica satelitskim odašiljačima.

Od beloglavog supa do orla krstaša – ko vodi brigu o simbolima Srbije?

„Pirosov mural je zvanično poslednja aktivnost u okviru kampanje „Lavovski za orlove“ a ujedno i svečani početak brojnih aktivnosti za koje verujemo da će doprineti oporavku populacije orla krstaša. U toku kampanje građani su upoznati sa problemom sa kojim se orao krstaš suočava, sada je pravo vreme da zajedno krenemo u rešavanje problema“, kaže Marko Simić.

Tragičan kraj nakon leta kroz osam država: U Srbiji otrovana ženka zaštićenog orla krstaša

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka