Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kampanja "mts Čuva tvoj svet" u borbi za očuvanje prirode: MTS uređuje "beogradsku Amazoniju"

U okviru kampanje za zaštitu životne sredine „mts Čuva tvoj svet“, pokrenute sa ciljem očuvanja prirodnih bogatstava naše zemlje, privode se kraju radovi na čišćenju kanala iz sliva Beljarice, nadomak Beograda.

  Izvor: Foto: promo

Ovo područje, koje predstavlja dom bogatom biljnom i životinjskom svetu, poznato je i pod nazivom „beogradska Amazonija“, a njegovo uređenje izvodi se na osnovu preporuke Ministarstva za zaštitu životne sredine. 

U kampanji pokrenutoj prošle godine, aktivno su učestvovali i korisnici mts usluga, jer su sredstva za čišćenje ove oaze prirode prikupljena izdvajanjem po jednog dinara od svakog mesečnog računa postpejd mts tarifa Morava, Omorika i Soko. Upravo zahvaljujući združenoj akciji mts-a i njegovih korisnika, uložena su značajna sredstva u očuvanje Beljarice, čije guste šume, rukavce i bare nastanjuje 136 vrsta ptica, od kojih je čak 108 pod zaštitom države, poput orla belorepana i crne rode. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Beljarica igra važnu ulogu za teritoriju čitave prestonice jer, kao plavna zona Dunava, prilikom svake poplave prima višak vode i doprinosi zaštiti gradske regije od prekomernog nadiranja vode. Tokom proteklih decenija odvodni kanali Beljarice pretvorili su se u deponiju na kojoj nije bilo neobično videti sve vrste otpada, što je dovelo do zapušenja kanala i izumiranja ribe.  

Do sada je u okviru akcije „mts Čuva tvoj svet“ raščišćeno oko 90 odsto dovodnog vodenog toka, a radovi na drugim kanalima izvode se uporedo. Nakon završetka čišćenja očekuje se da će se biljni i životinjski svet ovog područja, koje je inače deo ekološke mreže od međunarodnog značaja, oporaviti i povratiti svoj prirodni raskoš. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ova kampanja predstavlja jedinstven primer među telekomunikacionim operatorima u Srbiji, jer mts, izdvajanjem sredstava na ovaj način doprinosi zaštiti životne sredine kao važnom segmentu društvene odgovornosti. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka