Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petao pobedio tužioce: Sud odlučio - Moris sme da kukuriče i u zoru

Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja petlu Morisu čije je pevanje u zoru simbol ruralne tradicije, ali je nerviralo komšije koje su ga optužili da ih prerano budi, rekao je Žulijan Papino, advokat vlasnice.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Moris je pobedio tužioce i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici hiljadu evra odštete i kamata, kao i troškove pravnog postupka", rekao je Papino nakon što je sud objavio presudu.

"Ja sam bez teksta. To je pobeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka", veselo je rekla Korin Feso.

Povezane vesti

"Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe", dodala je, aludirajući na žalopojke koje se pojavljuju u poslednje vreme, jer pridošlicama u ruralni svet smetaju seoski zvukovi.

Author: Roses Nicolas/ABACA Description: Trial of Corinne Fesseau dit Coco and her rooster Maurice, a series of portraits in her garden in Saint-Pierre d'Ol
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

"Zbog čega se ne bi doneo "Morisov zakon" koji bi štitio sve ruralne zvukove", upitala je.

Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati počinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Povezane vesti

Ova afera počela je banalnom žalbom zbog komšijskog remećenja mira. Podneo ju je par penzionisanih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Morisovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog letnjikovca na ostrvu Oleron na atlantskoj obali.

Author: Roses Nicolas/ABACA Description: Trial of Corinne Fesseau dit Coco and her rooster Maurice, a series of portraits in her garden in Saint-Pierre d'Ol
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Za nekoliko meseci Morisova neizvesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u New York Timesu, majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pevam), kao i peticija za spas petla koja je sakupila 140.000 potpisa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka