Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Judžin Šumejker - prvi čovek koji je sahranjen na Mesecu

Dante je napisao da je bratoubilački Kain proteran na Mesec. U kineskoj tradiciji, boginja Meseca, Čang'e se penje na Mesec, nakon što je popila eliksir besmrtnosti. Judžin Šumejker nije još jedna legenda o Mesecu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Judžin Šumejker, američki geolog i jedan od osnivača polja planetarne nauke imao je neobičnu posmrtnu želju - da postane deo Meseca, makar kao prašina.

Iako je po struci geolog, svoju profesiju je stopio sa astronomijom, koristeći veliku svemirsku trku da proučava površinu Meseca, planeta i kometa. Trenirao je astronaute koji su putovali na Mesec, a čak je bio angažovan da govori o statusu misija na Mesec ispred NASA-e, kao sagovornik legende novinarstva, Valtera Kronkita.

Kumovao je mnogim kraterima, dolinama i brdima na Mesecu, a njegove zasluge bile su tako velike da je čak čitava kometa nazvana po njemu. Kometa Šumejker - Levi 9, okupirala je pažnju čitavog sveta, kada se sudarila sa Jupiterom, 1994. godine. Zahvaljujući ovoj kometi, naučnici su otkrili da se Jupiter ponaša kao značajan, “vakuum-čistač”, koji usisava potencijalne pretnje po Zemlju.

Povezane vesti

Šumejker je u kasnijim godinama svog života putovao širom sveta kako bi pratio tragove koji bi ga odveli ka novom krateru na Mesecu, koji je prošao nezapaženo. Jedno od tih putovanja se završilo tragično - sudarom automobila, koja je po Šumejkera bila tragična. Judžinova pepeo je zapečaćena u cilindričnoj, metalnoj kutiji i poslata na Mesec - čime je postao prva osoba sahranjena na vanzemaljskoj površini.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Wikimedia commons/Eugen Shoemaker and his wife, Carolyn

Supruga Judžina Šumejkera, Kerolin, takođe je zaslužna za mnoga otkrića, a posedovala je fotografiju komete “Hale-Bopp”, na čijoj poleđini je stajao citat iz dela “Romeo i Julija”: “I kada on umre, uzmite ga i urežite ga u male zvezde. A on će učiniti da lice raja izgleda božanstveno, toliko da će čitav svet biti zaljubljen u noć, i neće obraćati pažnju na sjajno Sunce.”

Povezane vesti

Inspirisana svemirskom fikcijom, “Zvezdane staze”, mnoga preduzeća nudila su povoljne svemirske sahrane. Mnoge od tih kapsula sa pepelom lansirane su nisko u Zemljinu orbitu, pa bi ubrzo pale u atmosferu i izgorele. 

“Svemirski raj” želi da pepeo ljudi pošalje skroz na Mesec, kako bi ostala u svemiru, i to po ceni od oko 10 000 dolara, što je jednako prosečnoj ceni uobičajenih sahrana u Americi. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka