Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najskupljih kafa na svetu: Havajska "Kona"

Cena originalne “Kona” kafe je oko 70 dolara za 1 kg. Mark Tven je napisao: “Nijedna kafa nema bogat ukus kao Kona, neka se uzgaja gde je to moguće i nazivajte je imenima kojima poželite.”

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Kona" je kafa koja raste isključivo na Havajima, ali to ne znači da je sva havajska kafa Kona. Poznata po svom blagom i aromatičnom ukusu, Kona je zapravo vrsta Arabike (Arabica), koja se uzgaja na padinama vulkana Hualalai i Mauna Loa i produkt je sa porodičnih plantaža kafe. Klima ostrva je savršena za drveće: U periodu rasta, od avgusta do januara smenjuju se sunce i kiša, a u periodu sušenja, dugotrajni periodi sunca. Od januara do poznog maja havajska brda se zaklone nežnim, belim cvetićima. Zatim, od maja do avgusta drveće kafe dobija zelene, bobičaste plodove (“trešnje”), koje sazrevaju u snopovima tokom čitave sezone, dok ne postanu svetlo grimizne. Poizvođači periodično ručno beru “trešnje”, zbog toga što ne sazrevaju sve istovremeno. 

Povezane vesti

Dalji postupak podrazumeva uklanjanje pulpe, fermentisanje unutrašnjosti i sušenje na prostranim, sunčanim platformama (poznatim kao “hoshidans”), gde povremeno proveravaju kako napreduje postupak sušenja i na kraju dolazi pečenje.

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Havajska Kona je ogledalo multietničke istorije i vitalnosti savremenog lokalnog preduzetništva. Smatra se da je Konu u 19. veku iz Brazila doneo misionar, Semjuel Raglis. U to vreme, plantažama kafe rukovodili su imućni zemljoposednici. Kao rezultat globalnog preokreta na tržištu kafe 1890. godine, većina ovih plantaža je zatvorena. U tom trenutku su se probile manje, porodične plantaže, obično rukovođene japanskim imigrantima. Kona kafu danas proizvodi oko 600 manjih proizvođača.

Povezane vesti

Dok se na godišnjem nivou zvanično proizvede oko 1,3 miliona kilograma Kone, proda se oko 9 puta više - što je rezultat ukrštanja drugih vrsta, jeftinijih, sa skupocenom Kona kafom. Na taj način su troškovi proizvodnje manji ali se oseća aroma Kone. Međutim, nedavna istraživanja ukazala su na prevare na tržištu kafe, te da se kafa koja nema nikakve veze sa originalom, prodaje kao Kona. Samo iskusni konzumeri mogu da nanjuše prevaru.

Povezane vesti

Havajska kafa inspirisala je i čuvenog pisca, Marka Tvena koji je svojevremeno napisao: “Nijedna kafa nema tako bogatu aromu kao Kona, neka se uzgaja tamo gde je to moguće i nazivajte je imenima kojima poželite. ”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka