Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po čemu se razlikuju leptiri i moljci?

Lepidoptere - moljci i leptiri na prvi pogled mogu da vas zbune, ali postoje tri karakteristike na osnovu kojih možete sebe da rešite nedoumice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Leptiri i moljci dele mnogo karakteristika: I jedni i drugi su insekti, život započinju iz larve, obe vrste razvijaju velika, sjajna i raznobojna krila

Ipak, postoje razlike koje možete uočiti čak i ako niste entomolog.

Moljci i leptiri izgledaju i ponašaju se slično zbog toga što pripadaju istom redu insekata. 

Insekti koje nazivamo lepidoptere definisani su krilima i ustima-slamčicama, pomoću kojih gutaju tečnost. Rađaju se kao larve sa segmentiranim telima i prolaze metamorfozu kako bi dospeli do zrelog oblika. 

Povezane vesti

Kada gusenica lepidoptera dođe u fazu lutke, ona se tada razvija ili kao moljac ili kao leptir. Moljci se uglavnom raspoznaju prema njihovim antenama. Za razliku od leptira koji imaju duge, mršave antene, proširene pri vrhovima, antene moljaca imaju redove čekinja koje podsećaju na dlačice, a šire se poput perja.

Ukoliko ne vidite antene, sledeća su krila. Krila moljaca imaju strukturu koja nedostaje krilima leptira - frenulum, koji spaja prednji i zadnji deo krila. Kada leptiri sklapaju svoja krila oni to čine „iza leđa”, kao stranice knjige. S druge strane, moljci krila sklapaju ravno, kao papirni avion. Što se tiče boje krila, leptiri poput monarha ili lastavice imaju jarko obojena krila, dok su krila moljaca obično tamnijih nijansi smeđe i krem boje - mada ovo nije uvek pravilo. Neke vrste moljaca, kao što je luna i ružičasti javorov moljac, imaju izrazito živopisne boje.

Povezane vesti

Nije samo fizički opis taj koji nam govori o kojoj vrsti lepidoptere se radi. Doba dana kada ih možemo videti, takođe, upućuje na to da li je u pitanju leptir ili moljac. Većina leptira je diurnalna, što znači da su aktivni tokom dana, dok su moljci obično aktivni noću. Moljci su evoluirali kako bi koristili mesečevu svetlost za svoje kretanje, za razliku od leptira kojima je potrebna dnevna, sunčeva svetlost. I jedna i druga vrsta insekata privlači svetlost trema ili, na primer, logorske vatre.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka