Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kit osvetnik koji je bio inspiracija za priču o Mobi Diku

Upadljivo beo, Moka Dik bio je posebna pojava. Imao je mirnu narav koja se pretvara u osvetničku kada svedoči napadu na svoju vrstu. Njegova reputacija postala je inspiracija, prvo moreplovcima, a zatim i piscima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Oko 30 kilometara od obale Čilea nalazi se malo ostrvo oblika suze nazvano Moka. Ovo ostrvo je naseljeno indijanskim narodom Araukanci i dobro je poznato među mornarima, a naročito piratima i gusarima, koji su ostrvo koristili kao bazu za snabdevanje i razmenu gvožđa i ručno izrađenih bogatstava za stoku, kukuruz i krompire. Engleski i holandski pirati bili su česti posetioci ovog ostrva, odakle su tovarili svoje brodove namirnicama, a nakon kratkog boravka su isplovljavali duž obale Pacifika. 

U vodama koje okružuju ostrvo Moka je prvi put uočen Moka Dik, 1810. godine.

Ime je dobio prema ostrvu u čijoj blizini je najviše boravio. Dobro je bio poznat kitolovcima iz Engleske i Nantaketa. Džinovski, albino, ulješura kit imao je mirnu narav i često plivao pored brodova čiji je cilj bio ubijanje pripadnika njegove vrste. Međutim, kada bi se takav napad dogodio, Moka Dik bi postajao agresivan, uzvraćajući na napad, a njegovom osvetom su izgubljeni mnogi brodovi i kitolovci.

Povezane vesti

Ozloglašenu reputaciju i strahopoštovanje Moka Dik je stekao time što je na napad uzvratio i najiskusnijem kapetanu kitolovcu, nakon čega je njegovo ime korišćeno umesto pozdrava među moreplovcima.

Američki putopisac, Džeremaja Rejnolds opisao je Moka Dika kao čudovište: “Beo poput vune”, prekriven školjkama. Iz njegovih leđa štrčalo je ne manje od 20 harpuna - “Rustičnih svedoka o brojnim očajničkim susretima”.

Author: T.C.D / VISUAL Press Agency Description: Prod DB © American Zoetrope - Whale Productions - 9 Network / DR MOBY DICK (MOBY DICK) de Franc Roddam 1998 TV USA / AUS / GB combat, harpon, baleine, d'après le roman de Herman Melville, Image: 174085486, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual movies Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

U zapisima Rejnoldsa opisan je specifičan način na koji je Moka Dik izbacivao vodu - umesto da to radi kao većina kitova, u kratkotrajnom i bučnom mlazu u visinu, on je vodu izbacivao na nos u odloženim, ali pravilnim intervalima, propraćen zvukom koji podseća na napore jake parne mašine.

Moka Dik je ubijen 1838. godine, a merenjem njegovog leša ustanovljeno je da je bio dugačak oko 21 metar. Tokom 28 godina, Moka Dik je prevrnuo više od 100 brodova za lov na kitove i okvirno ubio preko 300 ljudi. Takođe, napao je i potopio oko 20 čamaca sa kitolovcima.

Povezane vesti

Međutim, Moka Dik nije bio jedini beli kit u Pacifiku tada, a nije bio specifičan ni po svojoj agresivnoj naravi prema brodovima, po kojoj su poznati i drugi pripadnici vrste kitova ulješura.

Zabeležen je slučaj napada džinovskog belog kita, dugačkog oko 25 metara na posadu Eseks broda, nakon čega je brod potonuo, a posada se iskrcala u tri čamca, pokušavajući da stigne do obale udaljene stotinama kilometara. Jedan po jedan član posade je umirao od posledica dehidratacije i gladi. Sedmorica su dali svoje živote, kako bi bili hrana ostalima. Osmorica, od ukupno 20 članova posade su preživela, a spaseni su nakon tri meseca.

Sve ovo je inspirisalo Hermana Melvila da upozna kapetana Eseksa i da na osnovu intervjua o dugogodišnjem mornarskom iskustvu uz elemente fikcije napiše priču o Mobi Diku.

Povezane vesti

Legenda o Moka Diku nastavila je da se prepričava između starosedelaca Moka ostrva, pa je tako nastala mitologija o četiri žene koje su živele na ostrvu, a koje bi se noću pretvarale u kitove koji duše mrtvih prevoze do mesta okupljanja mrtvih odakle duše nastavljaju svoj put.

Danas, oko polovine ostrva je zaštićeno programom za Nacionalne rezervate. Priroda ostrva je bujna, bogata populacijom ptica i istorijskim atrakcijama, ostacima nasukanih brodova. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka