Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvoni zvono u 5: Razlog zbog kojeg se u Japanu svakog poslepodneva sa razglasa čuje folk muzika

Svakog dana u 5 sati posle podne u Japanu se u trajanju od 20 do 30 sekundi čuje folk pesma - proverava se funkcionisanje razglasa u sistemima upozorenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

S obzirom na to da se nalaze u seizmički aktivnom "Vatrenom prstenu", narodu Japana zemljotresi, uz cunamije, svakodnevna su pretnja po život. Zbog toga se sistemi upozorenja svakog dana testiraju puštanjem različitih zvukova - od nacionalne himne i različitih obaveštenja do folk muzike.

 Iako su mnoge opštine napredovale do specijalizovanih digitalnih sistema koji omogućavaju komunikaciju iz dva pravca - ili iz kuća ili sa tačaka određenih za evakuaciju, mreža uličnih "sirena" koje upozoravaju na prirodne katastrofe ostala je temelj sigurnosnih sistema, koje je i dalje najrasprostranjenije, nazvanog bosai musen ("Bežični oglašivači katastrofa" - disaster wireless).

Naizgled zastarela tehnologija za upozorenja ima brzinu prenosa poruka upozorenja do lokalnih vlasti za svega nekoliko sekundi. Nacionalna mreža za upozorenja o katastrofama razvijena je 1964. godine, nakon velikog zemljotresa u Nigata prefekturi na ostrvu Honšu. Od tada, Japanci su razvijajući sigurnosne sisteme postali eksperti u ovoj oblasti.

Povezane vesti

Sadašnji digitalni sigurnosni sistemi nude stanovnicima opcije poput dobijanja poruka upozorenja na mobilne telefone, faks mašine i slično. Takođe, moguće je ubaciti poruku upozorenja direktno u radijske ili televizijske programe, pa čak i na zvanične sajtove lokalnih vlada. 

Međutim, nakon zemljotresa koji je pogodio Japan u martu 2011. godine, kada se brojno stanovništvo nije ponašalo u skladu sa upozorenjima, sistem je doživeo brojne kritike. Mnogi su sistem okarakterisali kao neprijatno bučan - 85dB na distanci od 50 metara ekvivalentno je zvuku koju proizvodi voz koji prolazi na udaljenosti od 15 metara. Druge pritužbe bile su na račun doba dana kada se test sprovodi - 7h ujutru i u podne, što je zamenjeno ranim večernjim časovima (17h). I dalje se ljudi žale na trajanje i vrstu emitovanog sadržaja.

Povezane vesti

Među pitanjima za FAQ (Frequently Asked Questions) našao se i glas stanovnika grada Kadoma, koji se bunio protiv taksi koje stanovništvo plaća da bi ovi testovi bili sprovođeni. 

Bilo kako bilo, mreža zvučnika za upozorenja važan je deo života civilne infrastrukture u državi i još jedan domišljat japanski izum koji razbija arhitekturu svakodnevnice.

Svakog dana u 5 sati posle podne u Japanu se u trajanju od 20 do 30 sekundi čuje folk pesma - proverava se funkcionisanje razglasa u sistemima upozorenja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka