Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte pravu Alisu u zemlji čuda: Mračna priča o devojčici po kojoj je nastala jedna od najpoznatijih knjiga

Iza jedne od, mnogima omiljenih knjiga iz detinjstva, “Alisa u zemlji čuda”, krije se čudna, mračna i tajanstvena priča.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pisac Luis Kerol, lik Alise stvorio je inspirisan stvarnom devojčicom, Alis Lidel, koju je upoznao kao trogodišnju devojčicu.

Luis, kome je pravo ime Čarls Dodžson, u to vreme imao je 24 godine, studirao je matematiku i bavio se fotografijom.

Naročito je voleo da fotografiše decu, a budući da su se na njegovim fotografijama nalazile devojčice, često bez odeće, za njega se godinama vežu kontroverze i nagađanja da je bio prikriveni pedofil. Ove tvrdnje međutim, nikada nisu dokazane.

Alis Lidel upoznao je u aprilu 1856. godine dok se sa sestrama igrala u bašti. Njen otac ga je ubrzo pozvao da napravi fotografije porodice i tako je počelo dugotrajno prijateljstvo.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Kasnije je često fotografisao Alis i njene sestre, a u svom studiju je držao mnogo dečje odeće za presvlačenje u razne likove, kao i brojne zabavne igre za njih.

Priča o Alisi u zemlji čuda nastala je prilikom jedne vožnje brodom u julu 1862. godine, kada je Alis i njenim sestrama, Idit i Lorin, ispričao priču punu neobičnih likova, a kao glavnog junaka stavio je desetogodišnju Alis.

Povezane vesti

Iako ovo nije bio prvi put da im pripoveda priču, Alis ga je zamolila da je sada zapiše, što je on i učinio. Dve godine kasnije za Božić joj je poklonio roman, ukrašen ilustracijama.

Luis je bio blizak sa celom porodicom Lidel, ali mu je miljenica bila Alis. Njihov odnos bio je predmet mnogih nagađanja.

Do prekida odnosa između Lidela i Dodžsona došlo je na leto 1863. godine.

Copyright: Science Photo Library Description: Editorial use only Alice Liddell portrait by Lewis Carroll, depicting her as a 'beggar maid'. Alice Liddell (1852-1934) inspired British author Charles Dodgson (better known as Lewis Carroll) to write the novel 'Alice in Wonderland' (1865). Dodgson was a friend of the Liddell family, and told stories for their daughters. Alice persuaded him to write the stories down, but her parents eventually banned Dodgson from seeing her. Dodgson was a noted early portrait photographer, and also took pictures of young girls, including some posing naked. Criticism of this activity led him to give up photography in 1880, and he ordered that his collection of images be burnt on his death. This albumen silver print is from glass negative taken in 1858 by Dodgson, when Alice was aged six.
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Lidelovi nikada nisu otvoreno govorili o tome, a stranice iz Dodžsonovog dnevnika koje se odnose na to razdoblje su misteriozno nestale. Nakon njegove smrti neko ih je jednostavno isekao.

Povezane vesti

Neki biografi su nagađali da je do razdora došlo nakon što je Dodžson poželeo da oženi 11-godišnju Alis, dok su drugi nagađali da se u njega zaljubila Alisina starija sestra Lorina, pa su ga roditelji oterali kako bi se izbegao skandal.

Sledeće godine je došlo do pomirenja sa roditeljima, ali nikada mu više nije bilo dozvoljeno da se druži sa decom.

Description: Artokoloro Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2017:04:21 23:11:25
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Njegovo interesovanje za devojčice bilo je poznato, ali za to doba nije bio toliko neuobičajeno, jer su razgolićena deca bila čest motiv, kao na razglednicama, na primer, a to se nije doživljavalo u seksualnom kontekstu, već su se takve fotografije smatrale slikom nevinosti.

Pre nekoliko godina pojavilo se Dodžsonovo pismo, naslovljeno na "dragu gospođicu Lidel", napisano samo tri godine pre Alisine udaje.

Povezane vesti

On je u pismu odgovarao na komentare upućene njemu, između "gospođice Lidel" i njene prijateljice, koje mu je prenela treća osoba.

U pismu kaže da su njegove reči, kako voli decu, pogrešno shvaćene.

Izvor: Index.hr

POVRATAK NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka