Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 fascinantnih mikronacija širom sveta

Odreći se nameta države u kojoj živite i postati vođa zemlje kakvu želite možda zvuči kao bajka, ali stručnjaci procenjuju da širom sveta postoji više od 100 ovakvih slučajeva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uspostaviti mikronaciju - samoproklamovanu, nezavisnu zemlju koju ne priznaju prave vlade nije više ništa neobično. Procenjuje se da širom sveta postoji preko 100 ovakvih produkata protesta, secesija, a nekad i samo zbog dobre nekadašnje dečje zabave. 

Kad pomislite da vam se beži u drugu državu - možda zamislite neku samo vašu.

Povezane vesti

1. Seborga, Italija 

Ova dobro poznata mikronacija u severozapadnoj Italiji rezultat je slučajnog propusta za vrieme italijanske Unifikacije iz 1860-ih, koji je uključivao sporazum kojim se odlučuje koje će italijanske države postati Nova Kraljevina Italije, a  koje će biti vraćene Francuskoj. Seborga je slučajno potpuno isključena sa liste i na kraju je bila podređena italijanskoj vladi. Međutim, ova nepokolebljiva mikronacija vratila je svoju nezavisnost, stvorila sopstvenu valutu i ​​vojsku i imenovala ambasadore širom sveta.

2. Republika Molozija, Nevada (Molossia)

Kada su učenici srednjih škola, pre 4 decenije, započeli ovu lažnu diktaturu u blizini Renoa (Nevada), bila je samo školski projekat. Njen izmišljeni vladar Kevin Bah nije nameravao da to bude ozbiljna mikronacija. Danas, međutim, ova čudna, samoproglašena suverena nacija od 33 osobe (uglavnom iseljenici, psi i Kevinova porodica) je u punom jeku. Molozija nudi 45-ominutne ture sa vodičem po zemlji - sve dok ponesete pasoš i ostavite vatreno oružje, morževe i bilo šta iz Teksasa kod kuće.

3. Fritaun Hristijanija, Danska (Freetown Christiania)

Osnovana 1971. godine kao hipi komuna u znak protesta danske vlade, ova mikronacija od 850 ljudi dobila je od danskih vlasti jedinstven pravni status. Stanovnici žive autonomnim, boemskim načinom života i mešavina su privatnih domova,, umetničkih galerija, joga studija, muzičkih prostora i drugih objekata za slobodno kretanje. Najprepoznatljivija karakteristika Hristijanije je njena otvorena politika o trgovini kanabisom, koja se slobodno odvija na ulicama - aktivnost koja je još uvek nezakonita u ostatku Danske.

Povezane vesti

4. Ladonija, Švedska (Ladonia)

Ova samo-proglašena suverena nacija iz 1996. godine delo je umetnika Larsa Vilksa, a nastala je kao posledica njegove višegodišnje legalne borbe sa švedskom vladom oko njegovog remek-dela. Lars je konstruisao skulpturu visoku 21 metar, od drvene građe i nazvao je „Nimis”. Njegova drvena kula smeštena je u Prirodnom rezervatu Kulaberg na jugu Švedske, na mestu dostupnom jedino čamcem ili dugim penjanjem. Kada su vlasti otkrile građevinu, naredile su da se sruši. Lars se ovoj odluci suprotstavio i nakon godina borbe proglašena je Ladonija, a sebe je proglasio njenim kancelarom. Drvena građa i danas stoji uspravno, a Ladonija broji više od 17 000 registrovanih stanovnika.

Povezane vesti

5. Kneževina Hut River u Australiji, (Principallity of Hutt River)

Smeštena na 75 kvadratnih kilometara obradive zemlje, ova mikronacija nastala je 1970. godine kao način njenog osnivača i kneza Leonarda Džordža Keslija da se izdvoji od australijske vlade. To je bio njegov odgovor na striktno određene količine pšenice koju je legalno mogao da prodaje. Hut River ostala je nepriznata kao suverena država od strane Australije, i još uvek podleže porezima i zakonima zemlje. Ali to ne sprečava ovu lukavu mikronaciju da zadrži svoju nezavisnost. Hut River se može pohvaliti sa neverovatnih 18,000 stanovnika, plus inostrani građani koji su boravili tu za niske novčane naknade.

Izvor: Curiosity

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka