Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fotografija koja "zrači": Jezivi prikaz podruma u Černobilju

Duhovi nuklearne katastrofe ostali su da lebde u vazduhu Černobilja, a jedan od najpoznatijih tragova je radioaktivna magma, u obliku slonovog stopala, skrivena ispod reaktora.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Teško je pretpostaviti šta se tačno dešava na fotografiji, a na prvi pogled vidi se da je u pitanju napušteno industrijsko sklonište. Da li je u pitanju umetnička domišljatost fotografa ili prevara teško je utvrditi - s obzirom na to da se na fotografiji nalazi i obris čoveka.

Nije u pitanju ni polaroid. Za izgled fotografskog filma zaslužna je radijacija, a na fotografiji se nalazi čuveno „Slonovo stopalo” - ohlađena masa radioaktivnog materijala koja je nekada imala potencijal da ubije bilo kog ko se nađe u njenom prisustvu.

Masivna razlivena mešavina uranijuma, grafita, betona i peska formirala se prilikom nuklearne katastrofe u Černobilju. U sitne sate 26. aprila 1986. godine, reaktor 4, na nuklearnoj elektrani Lenjin VI, u blizini ukrajinskog grada Pripjata, zapalio se prilikom strujnog udara tokom rutinskog ispitivanja bezbednosnog sistema. Ovo je dovelo do pregrevanja uranijumskih gorivnih šipki u rashladnoj vodi, stvarajući ogromnu količinu pare i pritisak. Kolosalna eksplozija dogodila se ubrzo, praćena sledećom eksplozijom uzrokujući da se radioaktivni materijal rasprši u atmosferu i da se zaustavi protok rashladnog sredstva u reaktor. 

Povezane vesti

Eksplozija je generisala dovoljno toplotne energije da se jezgro reaktora otopi, kao i njegovi gorivni štapovi. Rastopljeni materijal je cureo poput lave i oslobađao smrtonosne nivoe jonizujućeg zračenja. Smrtonosna lava je napravila rupu kroz grede od čelika i betona, da bi na kraju procurila ispod reaktora u podrum gde je hlađenjem očvrsnula. Rashlađena masa je emitovala 10 000 rendgenskih jona zračenja na sat. Smrtonosna doza ekvivalentna je milionima rendgenskih zračenja kada bi prošli kroz grudi.

Na fotografiji se pored radioaktivne mase nalazi čovek - u pitanju je nuklearni inspektor iz Kazahstana, Artur Kornejev, koji je u Černibilj došao brzo nakon katastrofe. Njegov zadatak bio je merenje radioaktivnosti u unutrašnjosti Černobilja. „Mi smo uvek bili pioniri, prvi borbeni redovi” rekao je šezdesetpetogodišnji, Kornejev, za Njujork Tajms.

Povezane vesti

Trenutno „Slonovo stopalo” emituje 10% ukupnog intenziteta nekadašnjeg zračenja. I ova količina zračenja može da dovede do oboljenja kod čoveka koji se u njenoj blizini zadrži više od pet minuta. 

Kornejev je zadivljujuće živ i dalje, ali nekoliko bolesti, uključujući kataraktu su posledica frekventnog zračenja u čijem prisustvu se kreće. Ipak, njemu ne nedostaje smisla za humor. „Sovjetska radijacija je najbolja radijacija na svetu”, dodao je on šaljivo, u svom intervjuu.

Duhovi nuklearne katastrofe ostali su da lebde u vazduhu Černobilja, a jedan od najpoznatijih tragova je radioaktivna magma, u obliku slonovog stopala, skrivena ispod reaktora.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka