Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribina: Put u središte ravne Zemlje

Mada su snažni dokazi da naša planeta nije ravna ploča bili poznati u Staroj Grčkoj, još pre Aristotela, sredinom 19. veka u Engleskoj će grupa mistika i pseudonačunika osnovati prvi moderni pokret zagovornika takozvane ravne zemlje. ...

  Izvor: Ilustracija: Nauka kroz priče

Sa pojavom interneta, ravnozemljaši okupljaju veliki broj pristalica, a od nedavno, sa širenjem društvenih mreža, njihov broj je značajno porastao.

Na tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative “Nauka kroz priče” razgovaraće se o širenju pseudonauke, zabluda i teorija zavera u eri društvenih mreža i novih medija, u Velikoj sali SKC u četvrtak, 21. marta u 19h.

U središte ravne Zemlje putujemo kroz razgovor u kome učestvuju:

• Marija Mitrović Dankulov, fizičarka, Institut za fiziku u Beogradu

• Aleksandar Baucal, psiholog, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu

• Stanislav Milošević, astrofizičar, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta

• Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”.

Kako je moguće da, uprkos ogromnom broju dokaza, u 21. veku ljudi veruju da je Zemlja ravna ploča? Odgovor na ovo pitanje vodi ka mehanizmima kojima se šire različite pseudonaučne ideje, od verovanja u chem trails do tvrdnji antivakcionalnog lobija.

Na tribini će se razmatrati i uloga obrazovnog sistema i kriza kritičkog mišljenja, kao i različiti pokreti čije mahom bezazleno delovanje ponekad ima pogubne i zabrinjavajuće posledice. Uz debatu, gosti tribine će na jasan i zanimljiv način predstaviti i niz dokaza koji demistifikuju ove zablude, pa tako i one da Zemlja nije okrugla.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka