Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh": Spomenik Jovanči Miciću napravio je robot Radiša

Skulpturu glavnog junaka Nušićevog "puta oko sveta", na ulasku u Jagodinu, napravio neobičan majstor. Spomenik osmislio umetnik Nebojša Cvetanović, a vajarski posao odradila pametna mašina.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Spomenik legendarnom "svetskom putniku" Jovanči Miciću, koji od pre nekoliko dana stoji na ulazu u Jagodinu, napravio je robot! Glavnog junaka Nušićevog "Puta oko sveta" osmislio je umetnik Nebojša Cvetanović, a vajarski posao odradila je pametna mašina. Njome je upravljao mladi industrijski dizajner Luka Hadžić.

"Ideja za nabavku robota proistekla je iz potrebe da se naša radionica učini savremenijom, da se unapredi, tako da ubrza proces izrade modela", kaže Luka Hadžić, koji je za svoje prethodne radove dobio Oktobarsku nagradu Beograda za mlade, kao i nagradu Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja glavnog grada. "Želeli smo da uđemo sa nečim novim i originalnim na naše tržište. Bila je to više nego primamljiva poslovna prilika koju nismo propustili."

Duže od godinu dana, robot je deo modelarsko-umetničke radionice u beogradskom naselju Altina. Za kratko vreme postao je "ravnopravni član" ekipe u kojoj su i Lukin otac Nikola i njegovi drugari Vlada, Boris, Doka i Bogdan.

"Dali smo mu ime, kako drugačije nego Radiša", kaže Hadžić. "Zahvaljujući Radiši, mnogo umetničkih vizija, reklama, modela i proizvoda pretvorili smo u stvarnost."

Najveći, a i najzanimljiviji projekat, jeste model Jovanče Micića.

Pogledajte i I roboti mogu da dobiju otkaz: Japanci morali da "otpuste" veći broj neobičnih mašina (VIDEO)

"Završili smo ga krajem prošle godine, i sada predstavlja glavnu atrakciju na ulasku u Jagodinu", objašnjava Hadžić za Novosti. "Kada bi ustao, pošto sedi na globusu, Jovanča bi bio visok 4,2 metra, dva i po puta veći od prosečnog čoveka."

Rad je započeo izradom digitalnog modela na računaru. Umetnik Nebojša Cvetanović je svoju viziju pretvorio u trodimenzionalnu formu, a robot je kasnije programiran prema tom 3D modelu. Rok za izradu spomenika bio je kratak, a prema rečima Hadžića, da se radilo klasičnom metodom ne bi stigli da ga završe na vreme.

"Ali uz pomoć nove mašine uspeli smo da proces uspešno privedemo kraju i da na vreme isporučimo statuu", kaže Hadžić. "Izrada je trajala devet dana, a Radiša je svoj posao obavio za trideset sati. Kao primer superiornosti robota, pored raznih mogućnosti obrade navodi se i preciznost, koja iznosi neverovatnih 0,2 milimetra."

Do odluke o nabavci robota, u radionici porodice Hadžić modele su izrađivali uz pomoć konvencionalnih CNC mašina.

"Te mašine nisu u potpunosti prilagođene izradi modela velikih dimenzija, već su više namenjene izradi dvodimenzionalnih šablona", objašnjava Hadžić. "Ti šabloni u značajnoj meri olakšavaju izradu modela, ali podrazumevaju i dosta ograničenja, kao i dug proces rada. Brzi napredak tehnologije doveo je do toga da se na tržištu pojavi značajan broj mašina, u ovom slučaju robota, koje imaju mogućnosti da umetničke vizije pretvore u realnost sa brzinom i preciznošću koje do danas nisu bile moguće."

Pogledajte i Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Ali sa ubrzanim tehnološkim napretkom i pojavom novih mogućnosti izrade modela, postavlja se pitanje uloge umetnika.

"To samo na prvi pogled može da izgleda kao potencijalni problem i ozbiljna tema" smatra Hadžić.

"Razvoj tehnologije ni na koji način ne obesmišljava rad umetnika, već pruža nove mogućnosti u smislu brzine i kapaciteta rada. Umetnik i dalje ostaje glavni kreator, onaj koji odlučuje. Njegova vizija i stil, kao i ranije, ostaju prepoznatljiva karakteristika. Promenjen je samo način izražavanja. Umesto olovke i makete, umetnik se izražava kroz kompjuterski 3D crtež. Najveći doprinos tehnologije u umetnosti su novi alati - brži, precizniji i bolji. U konkretnom slučaju, dleto i brusilicu zamenili su kompjuter i robot. "

Jovančina ispružena ruka, uperena ka gradu na reci Belici, kao da svedoči o njegovoj čuvenoj rečenici: "Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka