Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte Grilu, božićnog trola koji jede nevaljalu decu

Nevaljala deca ne dobijaju samo komad uglja. Ona nekad budu i pojedena. Upoznajte Grilu, planinskog trola zaslužnog za to što su mali Islanđani tokom praznika mirni poput bubica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dobro je poznato da dobra deca od Deda Mraza tokom praznika dobijaju poklone i paketiće, ali šta je sa onom drugom decom koja baš i nisu bila dobra? 

Legenda kaže da su dobra deca oduvek dobijala slatkiše, pre nego što su novogodišnji praznici postali komercijalizovani, dok su ona nevaljala deca dobijala komadić uglja, kao opomenu za svoje ponašanje i nestašluke.

Pogledajte i Najzanimljiviji božićni običaji u kulturama širom sveta

Međutim, u Islandu nevaljala deca ne dobijaju samo komad uglja. Ona nekad budu i pojedena. Upoznajte Grilu, planinskog trola zaslužnog za to što su mali Islanđani tokom praznika mirni poput bubica.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Prema islandskim narodnim bajkama, tokom jól-a, islandske božićne sezone, Grila izlazi iz svoje pećine kako bi skupila nevaljalu i neposlušnu decu i od njih napravila paprikaš zajedno sa mužem Lepaludijem.

Pogledajte i Više od polovine stanovništva ove zemlje veruje u vilenjake

Bajke i pesme o Grili datiraju još iz Srednjeg veka, tvrdi britanska folkloristkinja Žaklin Simpson u svojoj knjizi “Islandske narodne bajke i legende” (1972). U islandskom folkloru, trolovi su glupi divovi od kojih je većina prilično opasna i aktivno mrzi hrišćanstvo. Do 13. veka reč “grila” je označavala ženskog trola, da bi na kraju postala ime za određeno čudovište koje jede decu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Legende se ne slažu u potpunosti po pitanju Grilinog izgleda, iako je baš kao i svi islandski trolovi i ona ogromna. Jedna rima kaže da Grila ima 15 repova, od kojih svaki drži 100 kesa sa 20-oro dece osuđene da budu gozba trolove porodice. Druga kaže da ima 40 repova. U nekim pesmama Grila ima 300 glava, a na svakoj od njih tri oka. U nekim pesmama oči su joj na poleđini glave, uši toliko dugačke da udaraju nos, a zubi crni. Ipak, očigledno je da se sve ove priče i pesme slažu u jednom - Grila je vrlo, vrlo ružna.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka