Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezadrživi pad kineske populacije nakon vrhunca 2029.

Kineska populacija dostići će svoj maksimum 2029. godine od 1,44 milijarde ljudi, pre nego što započne „nezadrživ“ pad, zaključak je istraživanja Kineske akademije društvenih nauka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Akademija navodi da Kina mora da preduzme mere kako bi se izborila sa manjom radnom snagom i sve starijim stanovništvom, što bi moglo da izazove „veoma loše društvene i ekonomske posledice“, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema poslednjim procenama Kina trenutno ima 1,41 milijardu ljudi, a ta zemlja je 2015. godine ukinula politiku jednog deteta kako bi se izborila sa rastućim problemima.

Broj radno sposobnog stanovništva trenutno stagnira, a niža stopa fertiliteta samo će produbiti problem.

Do polovine veka, kineska populacija će pasti na 1,36 milijardi, što će pruzrokovati smanjenje broja radno sposobnog stanovništva za 200 miliona ljudi.

Ukoliko stopa fertiliteta ostane na niska, do 2065. godine broj stanovnika Kine mogao bi da padne i na 1,17 milijardi.

Studija takođe predviđa da će procenat takozvanog „zavisnog“ dela stanovništva - starih i dece biti povećan u narednom periodu. Uprkos tome što će odustajanje od politike jednog deteta pomoći na duži rok, kratkoročno će dovesti do povećanja tog „zavisnog“ dela stanovništva.

Pređašnja predviđanja utvrdila su da bi populacija starih u Kini mogla da poraste sa sadašnjih 240 miliona na 400 miliona do 2035. godine.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka