Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fejnmanova tehnika učenja - Naučite bilo šta u samo četiri jednostavna koraka

Verovatno ste bili u situaciji da imate još malo vremena do ispita, a da vam koncetracija nije na odgovarajućem nivou i da ništa ne možete da zapamtite. Koliko god čitali i mislili o tome, jednostavno vam ne ide od ruke.

 Naučnik Fejnman ispred table sa proračunima Izvor: Foto: Wikimedia Commons

FEJNMANOVA TEHNIKA je mentalni model koji je skovao dobitnik Nobelove nagrade Ričard Fejnman. Fejnman je bio duboko poštovan zbog svoje sposobnosti da jasno prenese komplikovane teme, kao što je kvantna fizika, praktično svima.

Dejvid Godstajn, autor knjige "Fejnmanovo izgubljeno predavanje", priča o tome da kada bi uvideo da nešto sa lakoćom i jednostavnošću ne može da se predstavi, Ričard Fejnman bi smatrao da je problem u samoj informaciji i da još uvek nije dovoljno ispitana.

Možda će vas zanimati i:

Ova tehnika učenja je jasno predstavljena u biografiji Džejmsa Glajka iz 1993. godine "Genije: život i nauka Ričarda Fejnmana". U knjizi, Glajk objašnjava metod u smislu kako je Fejnman savladao svoje ispite na Univerzitetu Prinston. "Fejnman je imao posebne sveske za stvari koje ne zna i ne razume. Reorganizovao je svoje znanje. Radio je i po nekoliko nedelja rastavljajući svaku granu fizike i tako sve vreme pazeći na nedoslednosti. Pokušao je da pronađe suštinsko jezgro svakog subjekta", rekao je Glajk.

Ovo je bio prvi deo njegovog procesa, ali pogledajmo sva četiri koraka:

  1. Izaberite temu koju želite da naučite i počnite da je proučavate. Zapišite sve što poznajete na tu temu, a potom samo dodajte svaki put kada saznate nešto novo.
  2. Pretvarajte se da predajete svoju temu u učionici. Uverite se da ste u mogućnosti da objasnite temu jednostavnim izrazima.
  3. Ako zastanete, vratite se knjigama. Nedostaci u vašem znanju treba da budu očigledni. Ponovite problematična područja sve dok ne možete potpuno da objasnite temu.
  4. Pojednostavite i koristite analogiju. Ponovite postupak dok pojednostavite jezik i povežete činjenice, kako biste ojačali svoje razumevanje.

Fejnmanova tehnika je savršena za upijanje novih informacija, za razumevanje starih podataka, za pamćenje, ili učenje za ispit. Kako biste vi koristili ovu tehniku?

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka