Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Semafor proslavio 150. rođendan

Danas je uobičajeni predmet na skoro svakoj raskrsnici. Često se ljute na njega. Neretko ga i psuju. Ponekad i pohvale kada uhvate „zeleni talas“. Ali bez njega ne bi mogao da se zamisli moderni saobraćaj. Dobri, stari semafor napunio ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uprkos tome što ga danas uzimamo zdravo za gotovo, pre 150 godina sve važnije saobraćajne pravce i raskrsnice regulisali su policajci.

Sve se to, međutim, promenilo decembra 1868. godine kada je prvi semafor postavljen u Londonu. Na visini od oko šest metara stajao je nad raskrsnicom ispred Vestministerske palate.

Sa više od 1.000 pogibja na londonskim putevima, nadležni su morali nešto da urade kako bi doveli u red prestoničke saobraćajnice. Železnički inženjer Džon Pik Najt znao je rešenje.

Software:Adobe Photoshop CS2 Macintosh Created: 2007:10:04 14:14:53
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Imajući u vidu pronalazačevo zvanje, ne iznenađuje činjenica da je prvi semafor neodoljivo podsećao na železničku signalizaciju, a imao je i pokretne ruke, koje je ručno pomoću poluga kontrolisao policajac. Za noćni režim tu su bile crvene i zelene gasne lampe.

Prvi semafor u Srbiji

Po odluci Uprave Grada Beograda prvi semafor u Srbiji je postavljen 4. novembra 1939. godine na raskrsnici današnjih ulica Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Miloša (tadašnja Kralja Ferdinanda) i Takovske.

Regulisao je saobraćaj od sedam ujutro do deset sati uveče, a do 11 sati uveče je bilo uključeno samo žuto svetlo.

Ipak, napori londonskih vlasti da poprave bezbednost u saobraćaju bili su prilično kontroverzni.

Pročitajte i Stani, pripremi se, kreni!

„Direktna kontrola kretanja, 'stani, kreni', nije se baš dopala viktorijanskom liberalnom društvu“, kaže za En-Bi-Si njuz Dejvid Runi sa Univerziteta u Londonu.

U to vreme, London je vapio za kontrolom saobraćajnica. Populacija grada „eksplodirala" je sa tri miliona 1861. na sedam 1910. godine.

Ipak, „karijera“ prvog semafora bila je kratka. Posle samo mesec dana rada, curenje gasa izazvalo je seriju eksplozija u kojima je policajac pretrpeo ozbiljne povrede.

Od tada, London je čekao više od pola veka na električne semafore, koji su sredinom 1920-ih godina došli iz SAD i počeli da se postavljaju na brojnim saobrajnicama u gradu.

Moderni električni semafori su američki izum, a prvi, sa crvenim i zelenim svetlima je postavljen 1912. u Solt Lejk Sitiju.

Osmislio ga je policajac Lester Vajer. U istom gradu, pet godina kasnije, počeo je sa radom i prvi umreženi sistem semafora, kojim se upravljalo sa jednog mesta i regulisao je saobraćaj na šest raskrsnica. Automatska kontrola umreženih raskrsnica je uvedena marta 1922. u Hjustonu u Teksasu.

Prvi semafor koji je regulisao saobraćaj u sva četiri smera na raskrsnici, i sa tri boje, napravljen je 1920. godine u Detroitu.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka