Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje otkriva koliko tajni u proseku kriju ljudi

Ako je verovati studiji iz 2017. godine, verovatno imate oko 13 tajni, od kojih čak pet ne biste otkrili nikad nikome.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Profesor sa Univerziteta u Kolumbiji Majkl Slepian i njegove kolege sproveli su istraživanje u kojem su učestvovale tri grupe od po 200 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o tome da li čuvaju tajne u vezi sa nekim opštim stvarima poput laganja, upotreba droge, krađa i seksualnog neverstva. Istraživači su došli do zaključka da svaka osoba u proseku čuva 13 tajni, od koji pet nikome ne bi otkrili. 

Saznajte i:Zašto lažemo?

Ipak, to nije sve. Možda vam vaše tajne stvaraju osećaj mentalne težine, ali studija sugeriše da su one i više od toga. Naime, Slepian je izjavio da kada su ispitanici razmišljali o svojim tajnama, "zapravo su delovali kao da su opterećeni fizičkom težinom". Ovaj snažni efekat se desio čak i kada ispitanici nisu sakrivali nijednu tajnu u tom trenutku. 

Otkrijte i:Da li detektor laži stvarno detektuje laž?

Najnovije istraživanje, naime, zapaža da naši umovi stalno pokušavaju da reše probleme ili da postignu ciljeve koje tek treba postići. Ali tajna je cilj koji nikada ne može da se ostvari. Internet magazin, The Atlantic, opisuje tajne kao "male glodare u umu koji se ne povuku kada ih udarite".

Profesor Slepian se nada da će ovim istraživanjem uspeti da olakša ljudima osećaj težine koji im stvaraju tajne, jer čak i ako ih ne krijete aktivno, razmišljanje o njima dodatno komplikuje stvari. Na kraju krajeva, 13 tajni nije malo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka