Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je džet leg gori kada letimo na istok?

Džet leg je kraći zdravstveni poremećaj prilikom prelaska više vremenskih zona i nije nimalo zabavan. Ponekad to znači dan-dva loše koncetracije i poremećaja sna, a nekad simptomi mogu da traju i više od nedelju dana. Zavisi od ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izgleda da je očigledno zbog čega se džet leg dešava: putovali ste u novu vremensku zonu i vaše telo se prilagođava. Ali na ćelijskom nivou, to je složen fenomen. Kada stignete u novu vremensku zonu promena vremena prekida vaš unutrašnji sat. Svako ima nešto drugačiji unutrašji sat - zato su neki od nas noćne sove, a drugi jutarnje ševe. Ali svačiji unutrašnji sat ima svoje korene u ćelijama hipotalamusa.

Saznajte i:Ako se Zemlja okreće ka istoku, zašto onda avioni ne putuju brže ka zapadu?

Ove ćelije igraju ključnu ulogu u svakodnevnom funkcionisanju. Sihronizovanjem jedni s drugima i spoljnim faktorima, kao što su sunčeva svetlost i budilnik, održavaju vaš ciklus spavanja. Međutim, kada putujete ove ćelije su izbačene iz koloseka. Iznenada one se sihronizuju međusobno, jer su vaši spoljni znaci svuda. Džet leg je tranzicioni period kada se ćelije sihronizuju sa novim okruženjem.

Pogledajte i:Pravi razlog zbog kojeg ne možete da unesete flašice vode u avion

Ipak, ovo je složen proces, jer nisu sve ćelije identične. One imaju različite urođene frekvencije. Neke bi postavile vaš ciklus spavanja na nešto kraće od 24 sata, a druge na duže. Sve u svemu, njihova prosečna frekvencija je nešto duže od 24 sata - oko 24,5 sati. Zbog ovih ćelija putovanje na istok stvara gori džet leg od putovanja na zapad. 

Otkrijte i:Da li će kapi za oči jednog dana postati glavni lek za džet leg?

Vidite, kada letite na zapad, kada stignete na odredište dan je duži od normalnog. U osnovi koristite dnevno svetlo dok letite. Međutim, kada putjete na istok, dešava se potpuno suprotno. Izgubite dnevnu svetlost tokom leta, a kada stignete, sunce ranije zalazi nego što vaše telo očekuje. U suštini, vaš unutrašnji sat će se uvek lakše prilagoditi na produženi dan.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka