Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravi razlog zbog kojeg ne možete da unesete flašice vode u avion

Putnici koji su umorni i iznureni od dugog čekanja u redu za ulazak u avion mogu i dalje da skupe dovoljno snage kako bi se žalili na oštre mere obezbeđenja aerodroma. Obuća i kaiševi se skidaju, prenosivi računari se uzimaju iz ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za vid transporta koji može da prouzrokuje dehidrataciju, zabrana da se flaše vode mogu uneti u avion malo liči na zatvor. Ove smernice je uspostavila Direktiva za bezbednost saobraćaja 2006. godine.

Tečnosti, gelove, paste i aerosole možete da unesete samo u posudama od 100 mililitra. Sve posude moraju da se spakuju u plastičnu, providnu kesu sa zatvaračem sa žlebom, ili zip zatvaračem. Kesa ne sme da bude veća od 20x20 centimetara, a zapremina kese ne sme da prelazi jedan litar. Iako su pravila podvrgnuta kritikama i ismevanju, obaveštajne agencije i dalje veruju da su imale vrlo dobre razloge za uvođenje ovih smernica. 

Saznajte i:Zašto su letovi avionom danas duži nego pre 50 godina?

"Zabrana određene količine tečnosti u avionima, bila je direktni rezultat operacije Overt", kaže Stiv Hersem, bivši zamenik direktora dela Centralne obaveštajne agencije zaduženog za ljudsku inteligenciju. 

Operacija Overt je bila termin koji se koristio za opisivanje zajedničkih napora da se spreči zavera Abdula Ahmeda Alija, britanskog državljanina koji je bio poznat po vezama sa radikalnim islamistima i teroristima, sa kojima se povezao tokom čestih putovanja u Pakistan. 

Pogledajte i:10 najstrašnijih aerodroma na svetu

Ali to nije bilo jedino opravdanje za zabranu unošenja tečnosti u avionima. Možda je direktno povezano sa operacijom Overt, ali obaveštajne službe i agencije i dalje javljaju da pretnje organizacija, poput Al Kaide, ne jenjavaju. 

Ali zašto zapremina kese ne sme da pređe jedan litar? Prema Direktivi za bezbednost saobraćaja, ograničena zapremina ambalaže je "kritična granica" da se bilo šta digne u vazduh. 

Otkrijte i:Kako su birani japanski piloti kamikaze?

Ako zaista želite da prenesete flašu vode pored obezbeđenja, samo je zamrznite. Dok su u potpunosti zaleđene, tečnosti mogu da se prenose. Ili, možete da ponesete praznu bocu koju možete napuniti kada završite sa proverom, 

Da li vam ovo odgovara? Ne baš. Ali Hersem tvrdi da je ovo neophodno: "Sve dok postoje teroristi koji su usmereni ka civilnom vazduhoplovstvu, ove vrste zabrana moraju da ostanu na snazi i korisne su u celini".  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka