Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna vrsta pauka proizodi tečnost nalik mleku koje je hranljivije od kravljeg (VIDEO)

Bebe jedne vrste pauka su sličnije ljudskim novorođenčadima nego što bi iko mogao da pomisli. Majke ovih paukova mogu da proizvode hranljive mlečne tečnosti kako bi hranile svoje potomke.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Mladunci paukova jedu razne vrste hrane, neki se hrane malim insektima, drugi polenom, a prethodno istraživanje je pokazalo da postoje pauci čiji mladunci ne jedu ništa dok ne odrastu dovoljno da bi lovili. Ali Toxeus magnus, vrsta pauka skakača, koja se može naći u jugoistočnoj Aziji, radi nešto drugačije. Bebe ovih paukova dosegnu polovinu velečine odrasle jedinke u prvih 20 dana, ali ni mladi, a ni majke ne izlaze iz gnezda kako bi sakupili hranu.

Saznajte i:15 neverovatnih činjenica o najvećem puku na svetu

"Nismo mogli da shvatimo kako nastavljaju da rastu bez hrane, sve do jedne noći kada sam video bebu pauka kako se vezuje za stomak svoje majke", kaže Zanki Čen sa Kineske akademije nauka. "Imao sam ideju da majke ovih pauka skakača hrane svoje bebe sa nečim što one same proizvode".

Tako su Čen i njegove kolege postavili majku paukova skakača pod mikroskop i nežno stisnuli abdomen. Pojavilo se nekoliko kapi kremaste, bele tečnosti, nešto što je veoma ličilo na ljudsko, ili mleko nekog drugog sisara. Analiza je pokazala da mlečna tečnost sadrži masti i oko četiri puta više proteina od kravljeg mleka. 

Otkrijte i:Zašto crne udovice posle parenja jedu mužjake?

Kada je tim istraživača fizički sprečio majke da izlučuju hranljivu tečnost, bebe pauka su umrle za 10 dana. To znači da je "mleko" neophodno za opstanak novorođenih paukaova. Štaviše, ako mladi T. magnus počne da lovi nakon prvih 20 dana, on ne prestaje da uzima mlečnu tečnost od svoje majke sve dok ne napuni 40 dana starosti. Tokomo tog perioda, mladi se hrane mešavinom tečnosti i insekata. 

Čen kaže da je nejasno kako paukovi proizvode ovu hranljivu tečnost. On sumnja da je nastala od neoplođenih jaja koje majka paukova reciklira. Već je poznato da neki beskičmenjaci hrane svoje mlade na takav način.

Bebe jedne vrste pauka su sličnije ljudskim novorođenčadima nego što bi iko mogao da pomisli. Majke ovih paukova mogu da proizvode hranljive mlečne tečnosti kako bi hranile svoje potomke.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka