Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto navijači suprotnih timova doživaljavaju istu utakmicu potpuno različito?

Da li navijači suprotnih timova gledaju istu utakmicu? Pa, da - i ne.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste navijač nekog sportskog tima, onda postoje šanse da ste imali bar jednu strašnu noć gledajući kako vaš tim pati od poraza od svojih najvećih rivala. Dok bi se na suprotnoj strani fanovi, verovatno, žalili na nepažnju sudija i na tolerisanje protivničkog tima. Da li navijači suprotnih timova gledaju istu utakmicu? Pa, da - i ne.

Otkrijte i Kako je fudbal postao – soker?

Kada je Engleska igrala protiv Kolumbije na Svetskom prvenstvu 2018. godine, evropski tim je pobedio, ali niko nije bio zadovoljan povodom toga. Više od 250 hiljada navijača Kolumbije potpisalo je peticiju pozivajući se na očiglednu tendenciju sudija da dodele penal Englezima, što ih je kasnije koštalo utakmice. Sa druge strane, navijači Engleske su se žalili kako je Kolumbija igrala prljavu utakmicu. Šta se zapravo desilo? Da li su Englezi koristili pristrasne sudije u svoju korist? Ili je Kolumbija igrala prljavo i tako nagradila svoje protivnike?

Pogledajte i 12 sportova iz drevnih vremena

Priznaćemo, ono što nas zaista interesuje jeste činjenica da navijači na obe strane okeana očigledno gledaju istu utakmicu, dok imaju potpuno različito mišljenje. To je bilo pitanje koje je psiholog Timoti Endrus sa svojim timom izneo u svojoj novoj studiji o tome kako članovi određenih grupa - poput fanova sportskih timova - vizuelno doživljavaju svet u odnosu na svoje relevantno iskustvo. 

Naime, istraživači su magnetnom rezonancom skenirali mozgove navijača određenih timova, dok su još bili izloženi stvarnom utisku nakon utakmice. Ono što su primetili jeste da su se delovi njihovih mozgova povezani sa vizuelnom percepcijom podudarali jedni sa drugima. To znači da su navijači istog tima iskusili utakmicu potpuno isto. 

Saznajte i U kojoj evropskoj zemlji žive najsujeverniji fudbalski navijači?

Kao što možete da pretpostavite, navijači suprotnih timova su se osećali vrlo različito. Delovi njihovih mozgova koji su povezani sa nagrađivanjem, identitetom i kontrolom kretanja, bili su različiti dok je vidni korteks bio isti. Najveća razlika bila je u centru za nagrađivanje u mozgu. Članovi suparničkih navijača su imali potpuno različite odgovore u svojim centrima nagrađivanja, dok su navijači istog tima imali skroz iste odgovore, kao što je isti vidni korteks za sve fanove. To je važna lekcija o tome kako se grupna dinamika i pristrasnost unutar grupe formiraju u mozgu, iako svi vidimo iste događaje koji si odigravaju u stvarnom svetu. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka