Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japansko ostrvo nestalo sa lica Zemlje, niko nije primetio

Ostrvo Esambe Hanakita Kohima koje se nalazi na oko 500 metara od severnog japanskog ostrva Hokaido, nestalo je pod vodom i niko ne zna zašto niti kada se to tačno dogodilo.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

Veruje se da je ovo malo, nenaseljeno japansko ostrvo u Ohotskom moru nestalo usled talasa i vetrova, ali za takve tvrdnje ne postoje dokazi, a stanovnici sela Sarucu, najbližeg tom ostrvu na vrhu Hokaida, nisu ni primetili njegov nestanak, piše Gardijan.

To je jedno od 158 nenaseljenih ostrva kojem je japanska vlada 2014. dala naziv, označavajući ga svojim, a sa ciljem da potvrdi svoj teritorijalni i ekonomski status.

Ostrvo Ensabe Hanakita Kohima leži zapadno od Kurilskih ostrva koja su već godinama predmet sporenja između Japana i Rusije.

Pogledajte i Najmlađe ostrvo na svetu nastalo je preko noći

Kako list prenosi, prema međunarodnom pravu, ostrva mogu da dobiju ime samo ukoliko se nalaze iznad nivoa vode, a ovo ostrvo je poslednji put izmereno 1987. godine, kada je utvrđeno da se nalazi na 1,4 metra iznad vode.

Stručnjaci su tada utvrdili da ono nestaje pod vodom usled snažnih vetrova i leda koji nastaje svake zime u Ohotskom moru. Izveštaja nakon tog merenja nije bilo.

Lokalno stanovništvo upozoreno je na mogući nestanak ostrva u septembru nakon što je pisac Hiroši Šimicu posetio Sarufucu dok je pisao nastavak knjige o „izgubljenim“ japanskim ostrvima.

Nadležni u lokalnoj ribarskoj zadruzi su bili obavešteni nakon čega su poslati čamci na lokaciju gde se ostrvo nalazilo i tada otkrili da ga više nema.

Pogledajte i Život na najnaseljenijem ostrvu na svetu

Stariji ribari tvrde da se sećaju da je ostrvo nekada bilo na tom mestu, ali da sada izbegavaju tuda da prolaze jer ga navigacioni sistemi brodova očitavaju kao podvodni greben.

Kako list navodi, japanska obalska straža trebalo bi da poseti oblast u kojoj se ostrvo nalazi i da utvrdi da li je u potpunosti nestalo ispod nivoa mora.

Ukoliko takav podatak bude potvrđen, japanske teritorijalne vode će se neznatno smanjiti, napominje Gardijan.

Ostrvo Esambe Hanakita Kohima koje se nalazi na oko 500 metara od severnog japanskog ostrva Hokaido, nestalo je pod vodom i niko ne zna zašto niti kada se to tačno dogodilo.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka