Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez ovog udara asteroida čovečanstvo možda ne bi postojalo

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, naučnici su sa čuđenjem gledali snimke meksičkog poluostrva Jukatan kada su primetili nešto neobično, gotovo savršen krug koji se proteže na površini od oko 200 kilometara.

  Izvor: Foto: Profimedia

Primetili su mnoge zatvorene depresije koje se mogu videti i na mnogim meksičkim turističkim brošurama. Iako deluju sasvim nepovezano, ako se posmatraju iz svemira, čini se da stvaraju polovinu kruga. 

Otkrili su tako krater koji se proteže od glavnog grada do luka Sisal i Progreso. Bio je to deo većeg istraživanja civilizacije Maja koja je nekada davno vladala poluostrvom. Maje su iz takvih udubljenja izvlačili vodu za piće, ipak su naučnici bili iznenađeni ovim kompleksnim rupama, posebno krajem osamdesetih godina prošlog veka. Za jednu od mladih naučnica koja je tada bila na konferenciji u Meksiku, Adrianu Okampo, danas direktorku Nasinog programa Lusi, u sklopu kojeg će se poslati svemirske letelice u Jupiterovu orbitu 2021. godine, bio je to poseban trenutak.

"Bila sam jako uzbuđena tada, ali sam ipak zadržala to za sebe, jer ne možete precizno ništa znati dok ne dobijete više dokaza", rekla je. Tada ih je pitala jesu li možda razmišljali da je za ovo krivac asteroid, dovoljno veliki i jak da uništi Zemlju pre 66 miliona godina.  "Tada nisu uopšte znali o čemu pričam", priseća se te konferencije sada.

Pogledajte i Vidljiv golim okom: Zemlji se približio jedan od najvećih asteroida ikada

Ovo je bio temelj naučnih razmišljanja koja vrede i danas. Taj krug odgovara ivici kratera kojeg je napravio asteroid neverovatne snage. 

Krater Čiksulub je drevni udarni krater, s prečnikom većim od 180 kilometara, i smatra se jednim od najvećih udara nebeskih tela u istoriji Zemlje. Tokom devedesetih godina prošlog veka svetski naučnici su radili zajedno kako bi otkrili šta se dogodilo. Sada veruju kako je udar formirao krater dubine 30 kilometara i tako taj deo pretvorio u veliko jezero, na nekoliko trenutaka od šljunka je nastala planina, gotovo dvostruke veličine Mont Everesta, pre nego što se ponovno srušila. 

Udar je na kraju prouzrokovao globalnu zimu koju su preživeli samo retki hladnokrvni organizmi. Tako je ubijeno oko 75 odsto živih organizama na planeti, a među njima i  dinosaurusa. Danas je srednji deo kratera zakopan kilometrima ispod malog grada Čiksulub Puerto.

Otkrijte i Kako bi izgledalo nebo kada bismo mogli da vidimo sve asteroide? (VIDEO)

Do početka devedesetih godina, kada su objavljena neka od prvih istraživanja, za ovaj deo Jukatana gotovo niko nije znao. Danas je tu muzej, otvoren nedavno između glavnog grada Jukatana i Čiksulub Puerta. Muzej nauke i kratera Čiksulub zajednički je projekat meksičke vlade i Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku (UNAM). Cilj je posetioce odvesti u taj trenutak pre 66 miliona godina kada je asteroid izmenio svetsku istoriju i označio kraj ere velikih zveri koji su vladali zemljom hiljadama godina pre. 

Čiksulub Puerto i njegova okolina zaslužuju da budu poznatiji u svetu, kaže Okampova. Asteroid, bez obzira na uništenje koje je u tom trenutku doneo, pomogao je u evoluciji ljudi. Bez tog udara, čovečanstvo možda nikada ne bi postojalo.

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Budalaština, čovešanstvo je postojalo tada. Sve se desilo od prilike pre 4500 godina kada je BOG uništio celo čovečantvo. Preživelo je osmoro ljudi Noje, njegova žena, tri sina njegova i njihove tri žene. To je jedina, dokazana i prava istina. Sve piše u bilbliji a sve je naučno dokazano. Sve ostalo su čiste laži.

Najnovije

Priroda

Nauka