Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najužasnijih načina umiranja

Većina smrti izazvane prirodnim putem su jednolične, ali s vremena na vreme priroda može biti surova i jako jeziva, pružajući nauci ne tako pohvalne zadatke, na primer da istraži kako su se ove smrti dogodile.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izabrali smo nekoliko istinski groznih, neočekivanih i donekle brzih načina da neko ode u zaborav. 

Izgubljene lobanje drevnog Rima

Smrt izazvana ključalim talasima lave nije baš prijatan način da nestanete sa ovog sveta. Putujući prosečnom brzinom od 80 kilometara na sat, ili možda i mnogo brže od toga, mešavina pregrejanih gasova i lavinih tokova mogu da dosegnu temperaturu do 1.000 stepeni celzijusa i neselektivno uništava sve što joj se nađe na putu. 

Pogledajte i Neverovatna sudbina ljudskog tela nakon smrti

Kada ova paklena struja pređe preko krovova i kada se nađe na ulicama, guta i topi sve na svom putu. Ljudska koža bi se u trenutku kuvala, a žrtve bi umirale od toplotnog šoka. Mali broj ljudi koji bi preživeo toplotno uništenje, kasnije bi ispaštao pod otrovnim vulkanskim gasom i pepelom.

Otkrijte i:Pet izgubljenih gradova

Postoji jedan prilično jeziv detalj o kojem se ne govori često. Naime, u Herkulanumu i Oplontisu, oba grada u blizini Pompeje,  pronađene su lobanje nekoliko žrtava za koje se veruje da su eksplodiraloe usled ključanja mozga unutar njih. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Nesreća ronilačkog zvona

Bajford Delfin, polupotopna platforma za bušenje u Severnom moru je obavljala svoju uobičajenu aktivnost 5. novembra 1983. godine. Nekoliko ronilaca je radilo na gasnom polju Frig uz pomoć ronilačkog zvona, krute komore koja je dizajnirana da odvede ronioce u opasne dubine. Ova ronilačka zvona su pod sve većim pritiskom što se dublje spuštaju, a vazduh unutar zvona je visoko sabijen. 

Sigurnosna procedura, koja je uključivala dva ronioca izvan zvona, obezbeđivala je da se ronilačko zvono poveže sa nizom komora niskog pritiska, koje bi omogućile putnicima da se iskrcaju bez izlaganja iznenadnom padu pritiska. 

Zavirite u:Čudesni podvodni svet

Tog dana, 5. novembra, ronilačko zvono se spuštalo do plitke dubine, a postupak se odvijao normalno, barem u početku. Ronioci su napustili zvono i bili su u zapečaćenom prelazu između njih i komore za dekompresiju. Još dva ronioca su već bila u drugom odeljku pomenute komore. 

Ronioci su hteli da zatvore vrata između prolaza i komore kada se desilo nešto neočekivano. Spona koja je držala vrata se iznenada otvorila, što je neverovatnom brzinom dekompresovalo ronilačko zvono. Četiri ronioca su u trenutku umrli. Pad pritiska je prouzrokovao da se vazduh i tečnosti unutar njih brzo prošire i rasprše njihove utrobe.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka