Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj potrage: Arheolozi pronašli brod slavnog kapetana Kuka?

Potraga za poslednjim počivalištem Endeavoura, broda kapetana Džejmsa Kuka mogla bi uskoro da se okonča, na 250. godišnjicu njegovog puta u Australiju, piše BBC.

  Izvor: Foto: AP/Danny Lawson

Endeavour, koji se tada zvao Lord Sandwich II, potonuo je zajedno s još 12 brodova uz obale Roud Ajlanda u SAD-u u avgustu 1778. godine, ali niko nije znao tačnu lokaciju.

Nakon arheoloških istraživanja koja traju poslednjih 25 godina, naučnici su mogućnosti suzili na samo "jedno ili dva" mesta.

Nadaju se da će lokaciju potapanja konačno utvrditi do 2020. na godišnjicu dolaska kapetana Kuka u Australiju posle dvogodišnjeg putovanja na koje je krenuo iz Plimuta u Engleskoj.

Pogledajte i 5 potonulih brodova koji su zanimljiviji od Titanika

Vođe projekta Rhode Island Marine Archaeology (Rimap), u saradnji s Nacionalnim pomorskim muzejem Australije (ANMM), najavili su da će uskoro objaviti 3D snimak najizglednije lokacije.

Ipak, trebaće još neko vreme da se brod identifikuje. Detaljna istraživanja sprovešće se 2019. uz ostrvo Gout, piše u saopštenju.

"Kada ga izvadimo, biće potrebno sprovesti testiranje drveta koje bi nam u sledećih 18 meseci trebalo dati konačne odgovore", kažu arheolozi.

Kapetan Kuk se na Endeavouru, britanskom brodu za prevoz uglja, otisnuo 1768. na naučno putovanje mapiranja Tihog okeana.

Pogledajte i 6 najstrašnijih brodoloma ikada

Upravo na tom brodu slavni istraživač je izradio karte Novog Zelanda i Australije između 1769. i 1771. Godine 1770. stigao je na jugoistok današnje Australije, iskrcavši se u zaliv Botani.

To područje je kasnije pripojio britanskoj kruni, uprskos velikom broju domorodačkih zajednica.

Nakon što se vratio u Britaniju, Endeavour je preimenovan u Lord Sandwich II i služio je za prevoz vojnika.

Tokom Američkog rata za nezavisnost, britanska mornarica ga je s još 12 brodova iskoristila za blokadu zaliva Narragansett kada je 1778. potonuo u velikoj oluji. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka