Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južnoafrička Republika legalizovala upotrebu kanabisa, ali u kući

Najviši sud u Južnoafričkoj republici legalizovao je pravo odraslih da upotrebljavaju marihuanu na privatnom posedu, prenosi Bi-Bi-Si.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Odluka o legalizaciji i uzgoju marihuane za privatnu upotrebu donesena je jednoglasno. Međutim, Južnoafrička vlada usprotivila se legalizaciji, tvrdeći da je droga štetna za zdravlje ljudi.

Sve je počelo kada su se tri korisnika marihuane suočila sa suđenjem zbog upotrebe marihuane. Branili su se tvrdeći da zabrana predstavlja ograničavanje slobode njihovog izbora i zadire u njihov privatni život.

„Ukoliko odrasla osoba koristi ili uzgaja marihuanu u privatne svrhe, to neće biti prekršaj“, navodi se u odluci suda. Nezakonito je koristiti kanabis u javnosti i prodavati i distribuirati ga.

Pročitajte i TRAVA: Nova saznanja o marihuani

Savet za razvoj kanabisa pozdravio je odluku Ustavnog suda i pozvao vladu da odbaci optužbe protiv osoba kod kojih je pronađana droga.

„Vlada bi trebalo da bude liberalnija i trebalo bi da legalizuje upotrebu marihuane i u javnosti“, rekao je Džeremi Ekšn, predsednik Daga stranke koja se bori za upotrebu kanabisa.

Pogledajte i Marihuana danas snažnija nego pre 20 godina

Kanabis se naziva "dagga" u Južnoj Africi.

Ova presuda podsetnik je da je ustav Južnoafričke Republike jedan od najliberalnijih u svetu i da podržava pojedinačna prava, u ovom slučaju, pravo na uzgoj i pušenje vlastite marihuane.

Pročitajte i Marihuana u Srbiji: Zakon, lečenje i još ponešto

Odluka Ustavnog suda prioritet daje pitanju privatnosti i pravu osobe da čini ono šta želi u vlastitoj kući.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka