Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o tajnom svetu agenata: Zavirite u Muzej špijunaže u Vašingtonu (VIDEO)

Vremena u Vašingtonu su čudna i zbunjujuća. Govori se o sastancima političkih operativaca sa Rusijom, a Bela kuća je u sporu sa sopstvenim obaveštajnim službama. Ali, sve to doprinosi većem interesovanju za tajni svet špijunaže ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako se političke intrige svakodnevno odigravaju samo nekoliko ulica dalje, Muzej špijunaže se drži dalje od toga. Novi direktor kaže da se muzej bavi činjenicama i objektivnim informacijama, a da političku retoriku radije ostavlja bivšim obaveštajcima i analitičarima.

"Zvaničnici koji su izašli iz administracije imaju puno pravo da govore šta hoće. Mi se ne fokusiramo na aktuelne afere. Naš cilj je da informišemo javnost kroz istoriju, odnosno stavljamo aktuelne događaje u istorijski kontekst", kaže Kris Kosta, direktor muzeja špijunaže.

Pukovnik Kris Kosta je više zainteresovan za edukaciju radoznale javnosti o tome kako iznutra izgledaju tehnike špijunaže… što dobro zna iz prve ruke, pošto je 34 godine radio u kontraobaveštajnoj službi američke vojske.

Priznaje da mu je trebalo vremena da se navikne na ulogu direktora Muzeja špijunaže.

Zavirite u „Muzej osećanja“, dom nauke, umetnosti i naših emocija

"Ali je iskustvo na kraju ispalo katarzično, jer imam odličnu priliku da javnosti odgovorno ispričam svoju priču", dodaje Kosta.

Hodajući kroz muzej, direktor se priseća nekadašnjih tajnih operacija i jednog pogrešnog koraka – u koji je umešan i sladoled.

"Prvi put kad sam se prerušio imao sam veštačke brkove. Ne bih da govorim o detaljima, ali kad sam stavio te brkove – morao sam da pojedem sladoled. Da li ste nekada nosili masku ili veštačke brkove dok jedete sladoled u kornetu? Bio sam prestravljen da mi otpasti usred zadatka zbog tog sladoleda", kazao je Kosta.

Pogledajte i Zavirite u Nonseum, muzej besmislica

Dane pune rizika Kosta je ostavio iza sebe i sada veoma ozbiljno shvata novu ulogu – jer javnosti predstavlja i rad agenata koji u tajnosti rade težak posao očuvanja bezbednosti zemlje.

"Tu nemate pravo na grešku. Ja treba da predstavljam rad tih agenata, a opet ne sme da pričam javno o tome šta zapravo rade", naglasio je Kosta.

Otkad je muzej otvoren 2002. godine, interesovanje javnosti za tehnike špijunaže je sve veće.

Sledeće godine bi trebalo da se preseli u novu zgradu, a direktor Kris Kosta obećava da će posetioci moći da vide više špijunskih uređaja, čuju više priča i zadovolje svoju radoznalost o tajnom svetu špijunaže.

Vremena u Vašingtonu su čudna i zbunjujuća. Govori se o sastancima političkih operativaca sa Rusijom, a Bela kuća je u sporu sa sopstvenim obaveštajnim službama. Ali, sve to doprinosi većem interesovanju za tajni svet špijunaže i ide na ruku direktoru Međunarodnog muzeja špijunaže u Vašingtonu.
Izvor: YouTube

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka