Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimanje koje postoji samo u kubanskim fabrikama cigara: Profesionalni čitači knjiga (VIDEO)

Kuba je svetski poznata po svojim cigarama, a priča o njihovoj proizvodnji poprilično je zanimljiva.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

Kubanske cigare su doživele svoju ekspanziju devedesetih godina prošlog veka, zahavaljujući medijskoj pažnji. Pored toga što se proizvode od kvalitetnih sirovina, u izradu svake cigare se ulaže mnogo pažnje. 

Mali broj ljudi zna da su kubanske cigare dobile imena po delima Alekandra Dime i Vilijema Šekspira. Razlog tome je i tradicija čitanja knjiga u fabrikama cigara.

Povezane vesti

Naime, sve je počelo 1865. godine. Najpre u Havani, a potom i širom ove ostrvske države, radnici su odlučili da zaposle profesionalne "čitače" koji bi i im u prostorijama fabrike, tokom radnog vremena, čitali naglas. Radnici su stvorili ovo posebno radno mesto kako bi sate monotonog rada ipunili hranom za duh, da se informišu i uposle um.

Čitač nije mogao biti svako. Potencijalni kanditad je morao imati savršenu dikciju i da bude u stanju da izvede tri različite uloge. Čitač je sedeo na uzdignutoj platformi kako bi ga svi čuli i čitao sadržaj koji bi radnici sami birali. Opus tekstova se kretao od dnevnih novina, časopisa, preko stručne literature do književnih dela.

Povezane vesti

Radnici su često zaustavljani manufakturu i aplauzom ispratili čitače. Aktivno su učestvovali, komentarisali i obrazovali o filozofskim idejama i porukama dela.

Danas se tradicija nastavlja, zabavlja, inspiriše i objedinjuje generaciju za generacijom fabričkih radnika.   

Kuba je svetski poznata po svojim cigarama, a priča o njihovoj proizvodnji poprilično je zanimljiva.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka