Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Udaj se za mene" na štreberski način

Ponuda za brak ne mora nužno da se izgovori pred Ajfelovim tornjem ili za večerom u restoranu, može i u laboratoriji ili čak da se nađe na stranama naučnog rada.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U junu ove godine Kećang Čen i njegova devojka Hai Žong ”stali su na ludi kamen” u Vuhanu, univerzitetskom gradu u centralnoj Kini, u kom rade zajedno u laboratoriji Tehnološkog instituta. Međutim, ključni momenat u njihovoj vezi bio je zajednički rad na studiji objavljenoj u maju prošle godine. Tačnije, nalazio se na samom kraju rada u delu u kome se odaju priznanja onima koji su pomogli da se studija objavi, a u ovom radu je na tom mestu stajla ponuda za brak. Kada je rad objavljen u časopisu  Nanoscale, Čen je ubeđivao svoju devojku da dva puta pročita celu studiju jer nakon prvog čitanja nije primetila njegovo ”Hoćeš li da se udaš za mene?”.

Slično je postupio i  biolog koji je nekada proučavao morski svet a danas radi kao profesor u srednjoj školi na severu Španije, David Tamajo prilikom prosidbe svoje devojke, neurološkinje Karoline Muguruse. Međutim, njegovo iznenađenje umalo je upropastio urednik časopisa kada je u maju 2016. objavio tekst na internetu bez Tamajovog znanja. Na svu sreću niko nije otkrio ponudu za brak i javio Karolini pre nego što ju je on zamolio da pogleda odeljak Acknowledgements rekavši da se plaši da neko nije pomenut. 

Pogledajte i Kraljevstvo žena: Mosuo, tibetansko pleme u kojem brak ne postoji

”Hoćeš li da se udaš za mene?” ne mora uvek da se nalazi u naučnim radovima, a često se među naučnicima izgovara u laboratorijama. Takvo iskustvo je imala Kendra Snajder. Ona i njen sadašnji suprug Dejvid Mošer upoznali su se preko kolega iz Nacionalne laboratorije za ubrzavanje čestica Fermi, koja se nalazi nedaleko od Čikaga i u kojoj su oboje radili ali ne u isto vreme. 

Dve godine nakon početka veze, jednog toplog petka u julu 2011. godine Snajderova, koja je tada radila u Brukhejven laboratoriji u Njujorku, dobila je zadatak da napiše tekst o neobičnim kristalima koji se formiraju unutar akceleratora. Naravno, nije znala šta se sprema ni da je čitava priča zapravo potpuna izmišljotina. Odjednom je među cevima mašine ugledala Mošera, a nakon što je rekla sudbonosno ”da” par je sa kolegama iz laboratorije nazdravio šampanjcem baš pored mašine.

Izvor: elementarium.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka